Propozycja, którą przygotowałam z myślą o wielbicielach Sushi, którzy w szybki i prosty sposób chcieliby rozkoszować się samodzielnie przyrządzonym daniem kuchni japońskiej, ale bez konieczności przechodzenia kursów i zgłębiania technik zwijania rolek. A jak dowiedziałam się na fantastycznych warsztatach, w których miałam przyjemność ostatnio wziąć udział na zaproszenie agencji BLOGmedia i marki BLUE DRAGON, aby osiągnąć perfekcję, samego gotowania ryżu mistrzowie uczą się długimi latami, natomiast zgłębianie tajników przygotowania doskonałych rolek to kolejne żmudne miesiące praktyk. Na szczęście z pomocą przychodzą produkty marki BLUE DRAGON, dzięki którym w domowych warunkach możemy pobawić się w Sushi Masterów i przygotować zarówno bardziej skomplikowane rolki, jak i proste dania Dalekiego Wschodu.
I tak, podstawą mojej dekonstrukcji, inspirowanej zresztą potrawami, jakie tworzyliśmy podczas wypomnianych warsztatów, jest oczywiście ryż do sushi doprawiony octem ryżowym. Niemniej jednak nie jest on owinięty w nori tylko podany w formie sałatki z typowymi dodatkami do sushi tj. marynowanym w sosie sojowym surowym łososiem i tuńczykiem, ogórkiem, rzepą, awokado i sezamem. Całość skropiona olejem sezamowym smakuje rewelacyjnie i bez wątpienia jest doskonałą alternatywą dla klasycznych japońskich krążków.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 4 liście sałaty karbowanej
- 1/2 szklanki suchego ryżu do sushi Blue Dragon (1 łyżka octu ryżowego Blue Dragon, szczypta soli i cukru, )
- 80 g świeżego fileta z łososia bez skóry
- 80 g świeżego fileta z tuńczyka
- 3 cm kawałek marynowanej rzepy do Sushi
- 3 cm kawałek ogórka wężowego ze skórą
- 1 małe awokado (sok z limonki)
- 3 łyżeczki mixu czarnego i białego sezamu prażonego
- Olej z sezamu
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 2 łyżki Japońskiego Sosu Sojowego Blue Dragon
- 1 mały kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki miodu
15 min.
10 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przestygnięciu łączymy go z odrobiną cukru rozpuszczonego w 2 łyżkach Octu Ryżowego Blue Dragon.
- Łososia i tuńczyka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niedużą kostkę (ok. 0,5-1 cm)
- Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty, a następnie łączymy ją z kostkami surowej ryby i odstawiamy na około 30 minut.
- Rzepę kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które następnie kroimy w paseczki.
- Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ przy pomocy łyżeczki lub wykrawaczki, po czym kroimy na cienie paseczki. Możecie też posłużyć się techniką obkrawania ogórka nożem dookoła, a następnie krojenia uzyskanego płatu na paseczki.
- Awokado kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na talerzyk wykładamy ryż, a na nim układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem z sezamu.
Brak komentarzy do "DEKONSTRUKCJA SUSHI"