DARY JESIENI

Bezglutenowa choć z makaronem, roślinna ale pożywna i nie dość, że przepyszna to jeszcze pełna zdrowia! Taka jest właśnie moja propozycja, którą tworzą dary jesieni: gruszki, śliwki oraz kasztany. To co sprawia, że ów danie może stanowić pełnowartościowy posiłek to rewelacyjny Makaron 100% Mąki z Soczewicy NOVELE. W połączeniu z miodowo-czosnkowym dressingiem oraz rukolą dopełnił całą kompozycję, czyniąc ją bardzo oryginalną. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się na lekki obiad zarówno dla miłośników kuchni roślinnej, czy osób na diecie bezglutenowej, ale przede wszystkich dla tych wszystkich z nas, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie!

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść rukoli
  • 2/3 szklanki Makaronu 100% Mąki z Soczewicy Novelle
  • 1 gruszka (sok z cytryny)
  • 4 śliwki (1 łyżeczka masła klarowanego, gęsty sos balsamiczny, 1 łyżeczka cynamonu)
  • 1 garstka suszonego mango
  • 4 kasztany

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki musztardy słodko-ostrej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta mielonych płatków chili

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 2-3 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy na półplasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy śliwki, od razu dodajemy cynamon, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 2-3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
  4. Mango kroimy na mniejsze kawałeczki, a kasztany obieramy i siekamy na plasterki.
  5. Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce lub w kostkę, a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
  6. Makaron skrapiamy dressingiem, po czym wykładamy naprzemiennie na talerze wraz z przygotowanymi składnikami sałatki. Całość polewamy pozostałym sosem.

Brak komentarzy do "DARY JESIENI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny