ROKITNIKOWY TORCIK

Rokitnik! Oto cichy bohater mojego dania – co prawda nie widać go gołym okiem, ale odgrywa w nim bardzo istotną rolę. Skrywa się w ciasteczkach, które wykorzystałam do przygotowania bakaliowego spodu oraz cukierkach, jakie użyłam do osłodzenia śliwek. Ów karmelki to nowość w ofercie Verbeny, która znakomicie uzupełniła ziołową ofertę. Jak widzicie cukierki mają również swoje kulinarne zastosowanie, nadając podsmażanym owocom bardzo ciekawego posmaku. Wraz z rokitnikowymi śliwkami, wierzchołek mojej sałatki tworzą również pomarańcze, chrupiące migdały oraz listki mięty. Całość przełamana śmietankowym, lekko słonym serkiem smakuje znakomicie. To fantastyczna alternatywa dla ciężkich kremowych deserów, którą przygotujecie w bardzo prosty i szybki sposób.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA CIASTECZKOWY SPÓD:

  • 2 opakowania Ciasteczek Verbena z Rokitnikiem i Kawałkami Pomarańczy
  • 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 50 g daktyli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g tartych migdałów
  • 1 łyżeczka karobu

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 1 pomarańcza
  • 3-4 twarde śliwki
  • 3 cukierki ziołowe Verbena Rokitnik
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki serka śmietnikowego naturalnego
  • listki mięty do dekoracji

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 2-3 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy po czym wrzucamy do rozdrabniacza wraz z ciasteczkami (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji), olejem, karobem oraz tartymi migdałami. Uzyskaną masą wypełniamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20 cm i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Pomarańczę filetujemy, a śliwki przekrawamy na pół i kroimy na półplasterki około 1 cm grubości.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wodę, a następnie wrzucamy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pokrojone śliwki, zwiększamy ogień i podsmażamy 2- 3 minuty, często potrząsając patelnią i obracając śliwki. Śliwki mają być miękkie, ale wciąż jędrne.
  4. Wyjęty z tortownicy spód pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy owoce oraz płatki migdałowe. Całość dekorujemy liskami mięty oraz pozostałymi ciasteczkami.

Brak komentarzy do "ROKITNIKOWY TORCIK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny