Pierniki i buraczki to bez wątpienia produkty, które pojawiają się naszych domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Często jednak znają się tylko z widzenia, a tymczasem choć może to Was zaskoczyć stanowią bardzo zgrany duet. Dodając do nich słodką pomarańczę i suszoną żurawinę oraz aromatyczny ser z niebieską pleśnią i chrupiące migdały uzyskujemy bardzo oryginalną kompozycję, która dopełniona dressingiem z dodatkiem chili i cynamonu smakuje po prostu wyjątkowo! Serdecznie zachęcam Was zaskoczyć swoich gości tym niesamowitym połączeniem smakowym zwłaszcza, że sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1-2 ugotowane burak
- 1 duża pomarańcza
- 100 g sera złocistego z niebieską pleśnią
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki migdałów
- 2-3 pierniczki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
- Z buraków wycinamy gwiazdki przy pomocy wyrywaczki do ciasteczek lub kroimy je w niedużą kostkę.
- Pomarańczę filetujemy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Migdały i pierniczki siekamy na dość drobne kawałki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, pomarańczę, ser z niebieską pleśnią, żurawinę oraz gwiazdki z buraka, całość polewamy dressingiem, a następnie posypujemy pierniczkami i migdałami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Katarzynki bez czekolady z Fabryki Cukierniczej KOPERNIK S.A., ale możecie równie dobrze wykorzystać np. domowe pierniczki.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie
Brak komentarzy do "CO MA PIERNIK DO BURAKA?"