Fenomen sałatek polega w mojej ocenie między innymi na tym, że doskonale sprawdzają się o każdej porze dnia, również o poranku. Moja śniadaniowa propozycja to połączenie kaszy jaglanej, roszponki, pomarańczy, daktyli, orzechów włoskich i sera białego. Jakże istotnym dopełnieniem tej kompozycji jest Dżem 100% z owoców Czarny Bez od marki Łowicz. Po połączeniu go z sokiem z pomarańczy uzyskujemy fenomenalny, aksamitny sos, który sprawia, że sałatka smakuje wręcz obłędnie. Produkt ten jest godny uwagi również z uwagi na fakt, że zawiera jedynie cukier naturalnie występujący w owocach oraz pełni funkcje prozdrowotne tj. wspomaga procesy obronne organizmu. Zacznijcie więc dzień od prawdziwej uczty, pełnej składników odżywczych, witamin i minerałów! Co więcej, sałatka ta jest prosta w przygotowaniu, bardzo pożywna oraz cieszy oko pięknym wyglądem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 6 świeżych daktyli
- 60 g sera białego typu włoskiego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki dżemu Łowicz Czarny bez
- 5-6 łyżek soku z pomarańczy
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną wrzucamy do suchego, rozgrzanego garnka. Prażymy ją często mieszając, żeby ziarnek się nie przypaliły aż poczujemy charakterystyczny (lekko orzechowy) zapach. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego wrzątek, a następnie odcedzamy. Powtarzamy tę czynność dwukrotnie, po czym do garnka z odcedzoną kaszą wlewamy świeżą, wrzącą wodę w proporcji 2 miarki wody na 1 miarkę kaszy. Kaszę gotujemy na bardzo małych ogniu, pod przykryciem przez 15 minut, wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze na 15 minut, dopiero po upływie tego czasu odkrywamy pokrywkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy dressing. Możemy również posiekać migdały i połączyć je z pozostałymi składnikami w słoiczku lub wymieszać łyżeczką. Podobnie postępujemy z sosem. Dżem łączymy z sokiem z pomarańczą przy pomocy blendera lub mieszając energicznie łyżeczką.
- Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Pomarańczę filetujemy, a daktyle pozbawiamy pestki i kroimy na ćwiartki.
- Kaszę jaglaną mieszamy dokładnie z dressingiem, a następnie delikatnie łączymy z roszponką. Na talerze wykładamy naprzemiennie kaszę z roszponką oraz pomarańcze daktyle i orzechy, a na koniec całość posypujemy pokruszonym białym serem oraz polewamy bzowym sosem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
- Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
1 Komentarz do "BZOWY PORANEK"
Anna 19 lutego 2017 (20:20)
Wygląda pięknie a podana jak na tych zdjęciach na pewno smakuje wybornie.