PIKANTNA MAKRELA

Sałatka ta, to pomył na niebanalne wykorzystanie zamkniętej w słoiczku Pikantnej Makreli z warzywami od firmy SEKO. Połączenie jej z pestkami słonecznika i zakamuflowanie w kiełkach brokuła sprawia, że rybka nabiera nie tylko ciekawej formy, ale też bardzo interesującego smaku. Makrelowe, lekko pikantne kule, świetnie łączą się z pieczoną słodko-ostrą pietruszką i chrupiącą papryką. Do tego odrobina pestek słonecznika, czarne oliwki i roszponka, a całość skąpana w czosnkowym winegrecie. Tą fantazyjną kompozycję, szczególnie polecam entuzjastom ryb, którzy w kuchni nieustannie szukają nowych rozwiązań.

Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 15-20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos. Sos możemy również zblendować.
  2. Obrany i umyty korzeń pietruszki kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm), a następnie umieszczamy je w misce i polewamy olejem zmieszanym z odrobiną soli i papryką. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowaną pietruszkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy ją w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut.
  3. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  4. Oliwki kroimy na plasterki.
  5. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  6. Kiełki brokuła siekamy nożem (niezbyt drobno). Dobrze schłodzoną makrelę wyciągamy ze słoiczka i łączymy z dwiema łyżkami pestek słonecznika, a następnie formujemy kulki (około 1,5 cm średnicy) i obtaczamy je w kiełkach brokuła.
  7. Na talerze wykładamy naprzemiennie roszponkę, pietruszkę oraz paprykę i polewamy całość dressingiem. Następnie osadzamy makrelowe kule i na koniec posypujemy oliwkami i pozostałymi pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Z jednego słoiczka Makreli Pikantnej SEKO (190 g) powstanie około 10-12 kul.
  • Zamiast pietruszki możecie wykorzystać pieczone plastry ziemniaka.

1 Komentarz do "PIKANTNA MAKRELA"

  • comment-avatar
    Maria 26 lutego 2017 (21:15)

    Lubię makrelę i zdecydowałam się zrobić tę sałatkę, wyszła świetna, dzięki za przepis.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny