Sałatka ta, to pomył na niebanalne wykorzystanie zamkniętej w słoiczku Pikantnej Makreli z warzywami od firmy SEKO. Połączenie jej z pestkami słonecznika i zakamuflowanie w kiełkach brokuła sprawia, że rybka nabiera nie tylko ciekawej formy, ale też bardzo interesującego smaku. Makrelowe, lekko pikantne kule, świetnie łączą się z pieczoną słodko-ostrą pietruszką i chrupiącą papryką. Do tego odrobina pestek słonecznika, czarne oliwki i roszponka, a całość skąpana w czosnkowym winegrecie. Tą fantazyjną kompozycję, szczególnie polecam entuzjastom ryb, którzy w kuchni nieustannie szukają nowych rozwiązań.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści roszponki
- 1 słoiczek Pikantnej Makreli SEKO (190 g)
- 1 garś kiełków brokuła
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 korzeń pietruszki (sół, 1-2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
- 10 czarnych oliwek
- 1 nieduża papryka ramiro
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
5 min.
15-20 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos. Sos możemy również zblendować.
- Obrany i umyty korzeń pietruszki kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm), a następnie umieszczamy je w misce i polewamy olejem zmieszanym z odrobiną soli i papryką. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowaną pietruszkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy ją w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Kiełki brokuła siekamy nożem (niezbyt drobno). Dobrze schłodzoną makrelę wyciągamy ze słoiczka i łączymy z dwiema łyżkami pestek słonecznika, a następnie formujemy kulki (około 1,5 cm średnicy) i obtaczamy je w kiełkach brokuła.
- Na talerze wykładamy naprzemiennie roszponkę, pietruszkę oraz paprykę i polewamy całość dressingiem. Następnie osadzamy makrelowe kule i na koniec posypujemy oliwkami i pozostałymi pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Z jednego słoiczka Makreli Pikantnej SEKO (190 g) powstanie około 10-12 kul.
- Zamiast pietruszki możecie wykorzystać pieczone plastry ziemniaka.
1 Komentarz do "PIKANTNA MAKRELA"
Maria 26 lutego 2017 (21:15)
Lubię makrelę i zdecydowałam się zrobić tę sałatkę, wyszła świetna, dzięki za przepis.