Leśne grzyby, dynia, młode orzechy laskowe – to składniki, które bez wątpienia kojarzą się z jesienią. A jako że o tej porze roku, lekkie i orzeźwiające sałatki coraz częściej ustępują miejsca bardziej konkretnym i pożywnym daniom, to do mojej kompozycji obok rukoli dodałam jeszcze kuskus oraz ser cheddar. Dzięki temu uzyskałam wyśmienity, pełnowartościowy posiłek, który doskonale sprawdzi się na obiad w chłodniejsze dni. Kluczowym jednak składnikiem, który sprawia, że sałatka nabiera niebanalnego charakteru i fantastycznego smaku są kapary w oleju – nowość w ofercie marki OLE! Kapary te wręcz idealnie komponują się ze wszystkimi składnikami sałatki, a aromatyczna olejowa zalewa jest doskonałą bazą do dressingu. Serdecznie polecam do jej przygotowania oraz udziału w nowym konkursie, który polega na sfotografowaniu smakowitej, jesiennej sałatki, do której przygotowania wykorzystacie produkty marki OLE! Zabawa rozgrywa się na Instagramie, a szczegóły znajdziecie klikając tutaj.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki suchego kuskus (sól)
- 3 garści grzybów leśnych (1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich)
- 80 g sera cheddar
- ok. 200 g dyni (po obraniu)
(1 łyżka oleju rzepakowego, sól, szczypta chili, 1/2 łyżeczki syropu klonowego) - 2/3 słoiczka kaparów w oleju OLE!
- 10-12 młodych orzechów laskowych (w łupinach)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z kaparów OLE!
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta chili
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 5-6 min. 20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki (ok. 1,5-2 cm), mieszamy je z olejem, odrobiną soli, chili oraz syropem klonowym, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół).
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 5-6 min. W połowie smażenia dodajemy zioła prowansalskie, a kiedy grzybki ładnie się zarumienią doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Młode orzechy laskowe łupiemy, a następnie drobno siekamy.
- Rukolę wykładamy na półmisek naprzemiennie z kuskusem, grzybami, dynią, cheddarem oraz kaparami. Całość polewamy dressingiem i posypujemy orzechami laskowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- W sałatce znakomicie odnajdą się również kapary OLE! w oleju z ziołami.
- Młode orzechy laskowe możecie zastąpić gotowymi, już łuskanymi – wówczas warto je podpiec w piekarniku i pozbawić całkowicie ciemnej skórki
Brak komentarzy do "Jesienni idOLE!"