Pełna smaków i aromatów, oryginalna i bardzo pożywna sałatka ze schabem i balsamicznymi śliwkami, która zaskakuje obłędnym wręcz smakiem, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna. Idealna na obiad tudzież kolację, również do zabrania ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy. Serdecznie polecam, szczególnie na przełomie lata i jesieni, w szczycie sezonu śliwkowego.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 250 g schab bez kości w plastrach (2-3 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, 2 łyżki olej z ryżu)
- 8-10 szt nieduże śliwki (1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka oleju z ryżu, 1 łyżeczka syropu klonowego)
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 szklanki nerkowców
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ryżu
- 1 łyżeczka przyprawy do sałatek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
13-15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce przekrawamy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
- Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną oleju wrzucamy śliwki, od razu dodajemy syrop klonowy, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 3-5 min (w zależności od ich dojrzałości), na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
- Plastry schabu po umyciu i wysuszeniu, kroimy w paseczki długości około 2 cm. Tak przygotowane mięso skrapiamy olejem z ryżu, a następnie łączymy z ziołami. Rozgrzewamy patelnię z olejem, a następnie smażymy mięso, do czasu aż z każdej strony będzie rumiane (łącznie około 5 min), po czym wykładamy na ręcznik papierowy do przestygnięcia.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie: rukolę, roszponkę, śliwki, kawałki schabu, ser z niebieską pleśnią oraz nerkowce. Na krótko przed spożyciem, całość polewamy dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Schab możecie zastąpić piersią z kurczaka zagrodowego lub polędwicą z indyka.
- Latem, śliwki możecie zastąpić czereśniami lub wiśniami.
4 komentarze do "SCHAB ZE ŚLIWKĄ"
Agnieszka 10 października 2017 (21:44)
Zaintrygowala mnie ta kombinacja, wiec postanowiłam wypróbować we własnej kuchni! 😀
Just a SALAD 11 października 2017 (09:21)
Super, pięknie dziękuję!
Zuza 19 września 2017 (10:54)
pięknie wygląda 🙂
Just a SALAD 19 września 2017 (11:09)
Bardzo dziękuję!