Suszone śliwki, orzechy czy mandarynki to bez wątpienia składniki, w które każdy z nas zaopatruje się na Boże Narodzenie. Budując świąteczny klimat polecam wykorzystać te pyszności do przygotowania znakomitego lunchboxa. Połączyłam w nim nasze świąteczne przysmaki z charakterystycznymi dla słonecznej Italii suszonymi pomidorami i oliwkami, a bakalie dodałam do serka śmietankowego, którym pokryłam szynkę włoską tworząc przepyszne ruloniki. Całość stworzyła niesamowicie smakowite danie, które łączy uwielbianą przeze mnie kuchnię śródziemnomorską z kojarzonymi z grudniowym świętowaniem mandarynkami i bakaliami. Serdecznie polecam również na podwieczorek tudzież lekką kolację!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garstka liści szpinaku
- 1 duża mandarynka
- 6 czarnych oliwek
- 4 suszone pomidory w oleju ziołowym
- 1-2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju ziołowego z suszonych pomidorów, sól, pieprz
SKŁADNIKI NA RULONIKI:
- 2 duże plastry wieprzowej szynki włoskiej
- 2 czubate łyżki serka śmietankowego puszystego
- 4-5 suszonych śliwek
- 1 łyżka orzechów włoskich
15 min. 1 porcja
PRZYGOTOWANIE:
- Serek śmietankowy łączmy z drobno posiekanymi orzechami oraz pokrojonymi w cienkie paseczki śliwkami. Na desce rozkładamy plastry szynki, po czym pokrywamy je cienką warstwą serka, zwijamy ścisło w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm szerokości.
- Mandarynki obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
- Do jednej części lunchboxa z przegródką wkładamy ruloniki z szynki, a w drugiej umieszczamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, które skrapiamy olejem z suszonych pomidorów oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania rulonów świetnie sprawdziła się Szynka Włoska marki SOKOŁÓW.
Brak komentarzy do "ŚWIĄTECZNE PUDEŁKO"