Kolejna, niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ze Skorporami Czosnkowymi, szynką dojrzewającą i jadalnymi kwiatuszkami. W BRATNIM SKORPORZE królowały bratki, tutaj mamy begonie, których kwaskowata nuta fenomenalnie równoważy słodziutki smak truskawek i charakterny aromat sera z niebieską pleśnią. Kompozycja ta świetnie sprawdzi się na lekki obiad w upalne letnie dni, zarówno na eleganckim przyjęciu w ogrodzie, jak i w formie przystawki na kolację w mniejszym gronie przyjaciół.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
256,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli
- 5 Skorporów Czosnkowych Mamut
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 80 g szynki dojrzewającej
- 8-10 truskawek
- 1 garść kwiatów begonii
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 5 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Od truskawek odcinamy nożem szypułki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
- Ser kroimy w kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy na przemiennie rukolę, porwaną szynkę dojrzewającą, ser z niebieską pleśnią, truskawki oraz połamane na pół Skorpory. Całość polewamy dressingiem oraz gęstym sosem balsamicznym, a na koniec dekorujemy begoniami.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie pod ręką kwiatów begonii, po prostu je pomińcie lub jedną garść rukoli zastąpcie garścią szczawiu.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 256,3 kcal | 11,3 g | 17,6 g | 13,6 g | 1,5 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 440 g | 1 127,9 kcal | 49,6 g | 77,3 g | 59,8 g | 6,6 g |
Summary
Recipe Name
SKORPOR W BEGONIACH
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "SKORPOR W BEGONIACH"