Sałatka prosto z rusztu, w której rządzi Karkówka Grillowa z Sokołowa, a wtórują jej kolorowe warzywa. Mamy tu soczyste pomidorki koktajlowe, podpieczoną fasolkę szparagową, ugotowane w mundurkach ziemniaki oraz rzodkiewki. Całość połączyłam, dodającym ostrości sosem z czosnkiem i szczypiorkiem, który rewelacyjnie komponuje się z warzywami i grillowaną karkówką. Mięso po zdjęciu z rusztu jest kruche, soczyste, a dzięki bardzo dobrze dobranym przyprawom niesamowicie aromatyczne i smakowite – świetnie smakuje bez żadnych dodatków, również z patelni i piekarnika. Niemniej jednak, ja serdecznie zachęcam Was do podawania karkówki, nie tylko w tradycyjnej postaci z ketchupem i musztardą, ale także do serwowania jej w sałatkowych wariacjach!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
69,8 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat (kilka kropli oleju roślinnego)
- 2 plastry Karkówki Grillowej Grill House Sokołów
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 6 rzodkiewek
- 6 młodych ziemniaczków
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku
- kolorowy pieprz kolorowy
- sól himalajska
- 6-8 łodyżek grubego szczypiorku
25 min. 16-24 min. 15-20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem greckim oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
- Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie podgotowujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy, skrapiamy olejem, układamy na tacce grillowej i posypujemy solą. Grillujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając aż fasolka się zarumieni.
- Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych okach, bezpośrednio przed podaniem.
- Karkówkę układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę skropioną ulubionym olejem roślinnym, przygotowane warzywa i jeszcze ciepłą, pokrojoną w paseczki karkówkę. Sos podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Taką sałątkę możecie przygotować również smażąc karkówkę i fasolkę na patelni.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 69,8 kcal | 4,8 g | 3,8 g | 5,4 g | 1,4 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 1200 g | 837,4 kcal | 57,6 g | 46,1 g | 65,2 g | 17,4 g |
Karkówka Grillowa Grill House Sokołów – możliwa obecność zbóż zawierających gluten, selera, soi, mleka (łącznie z laktozą)
Brak komentarzy do "WARZYWA NA KARKU"