WARZYWA NA KARKU

Sałatka prosto z rusztu, w której rządzi Karkówka Grillowa z Sokołowa, a wtórują jej kolorowe warzywa. Mamy tu soczyste pomidorki koktajlowe, podpieczoną fasolkę szparagową, ugotowane w mundurkach ziemniaki oraz rzodkiewki. Całość połączyłam, dodającym ostrości sosem z czosnkiem i szczypiorkiem, który rewelacyjnie komponuje się z warzywami i grillowaną karkówką. Mięso po zdjęciu z rusztu jest kruche, soczyste, a dzięki bardzo dobrze dobranym przyprawom niesamowicie aromatyczne i smakowite – świetnie smakuje bez żadnych dodatków, również z patelni i piekarnika. Niemniej jednak, ja serdecznie zachęcam Was do podawania karkówki, nie tylko w tradycyjnej postaci z ketchupem i musztardą, ale także do serwowania jej w sałatkowych wariacjach!

Bezglutenowa Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
69,8 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kolorowy pieprz kolorowy
  • sól himalajska
  • 6-8 łodyżek grubego szczypiorku

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 16-24 min. Wymaga grillowania 15-20 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem greckim oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
  2. Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie podgotowujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy, skrapiamy olejem, układamy na tacce grillowej i posypujemy solą. Grillujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając aż fasolka się zarumieni.
  3. Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych okach, bezpośrednio przed podaniem.
  6. Karkówkę układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę skropioną ulubionym olejem roślinnym, przygotowane warzywa i jeszcze ciepłą, pokrojoną w paseczki karkówkę. Sos podajemy osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Taką sałątkę możecie przygotować również smażąc karkówkę i fasolkę na patelni.
Warzywa na karku. Sałatka z karkówką z grilla i warzywami w sosie czosnkowym.
Warzywa na karku. Sałatka z karkówką z grilla i warzywami w sosie czosnkowym.
Warzywa na karku. Sałatka z karkówką z grilla i warzywami w sosie czosnkowym.
Warzywa na karku. Sałatka z karkówką z grilla i warzywami w sosie czosnkowym.
Warzywa na karku. Sałatka z karkówką z grilla i warzywami w sosie czosnkowym.
Warzywa na karku. Sałatka z karkówką z grilla i warzywami w sosie czosnkowym.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g69,8 kcal4,8 g3,8 g5,4 g1,4 g
Cała sałatka (2 porcje)1200 g837,4 kcal57,6 g
46,1 g65,2 g17,4 g
ALERGENY*: gorczyca, mleko i pochodne
Karkówka Grillowa Grill House Sokołów – możliwa obecność zbóż zawierających gluten, selera, soi, mleka (łącznie z laktozą)
Summary
recipe image
Recipe Name
Warzywa na karku
Author Name
Published On

Brak komentarzy do "WARZYWA NA KARKU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny