Doskonała w smaku, prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywna sałatka z uszkami, szynką dojrzewającą oraz kolorowymi warzywami: czerwoną cebulą, kukurydzą, oliwkami i pomidorkami. Do tego aromatyczny dressing z czosnkiem i oregano oraz chrupiące pestki dyni i słonecznika i w ten oto sposób uzyskujemy fantastyczne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, kolację w gronie przyjaciół, jak i huczną, karnawałową imprezę. Zapewniam Was, że danie te wywoła u każdego, kto ją wypróbuje bardzo szeroki uśmiech!
SKŁADNIKI:
- 1-2 garści liści szpinaku
- 250 g tortellini
- 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
- 1 nieduża czerwona cebula
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
- 1-2 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos o jednolitej konsystencji.
- Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na połówki, oliwki kroimy na plasterki, a cebulę na półplasterki.
- Tortellini polewamy 2 łyżeczkami dressingu, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie ze szpinakiem, porwanymi na mniejsze kawałki plastrami szynki dojrzewającej, pomidorkami, kukurydzą, cebulą i oliwkami. Całość polewamy pozostałym sosem, a na koniec posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowani tej sałatki wykorzystałam Tortelloni od firmy HILCONA z serem ricotta i szpinakiem z dodatkiem orzeszków piniowych. Produkt ten ma nie tylko świetny smak, ale i rewelacyjny skład.
Brak komentarzy do "OD UCHA DO UCHA"