KONKURS „RYBKO, CO DZIŚ BĘDZIE NA KOLACJĘ?” | KONKURS ZAKOŃCZONY

Zaproponuj sałatkę idealną na romantyczną kolację i wygraj 1 z 3 zestawów przepysznych produktów od firmy SEKO!

Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu autorskiego przepisu na sałatkę, która byłaby idealną przystawką podczas romantycznej kolacji. W jej składzie nie może zabraknąć dowolnego produktu marki SEKO. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu (nie trzeba podawać konkretnych ilości), a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki (wraz z opakowaniem wykorzystanego produktu) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.

Kliknijcie tutaj i zobaczcie, jaką sałatkę ja przygotowałam na romantyczną kolację!

Konkurs trwa do końca karnawału, czyli do 28 lutego do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone przed 5 marca 2017 r. Autorzy 3 najciekawszych propozycji otrzymają zestaw 6 produktów SEKO wraz z gadżetami firmowymi.

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

WYNIKI KONKURSU

Serdecznie dziękuję za wszystkie, niezwykle ciekawe pomysły na sałatkę z rybką SEKO. Wybór był arcytrudny… Finalnie postanowiłam, że nagrody trafią do Patrycji (21 lutego 2017 | 23:22), Beaty Nawrot (22 lutego 2017 | 23:57) oraz Magdaleny (28 lutego 2017 |10:52). Te trzy sałatki spodobały mi się najbardziej i z pewnością zaserwuję je mojemu mężowi na kolejne romantyczne kolacje!

GRATULACJE!

48 komentarzy do "KONKURS "RYBKO, CO DZIŚ BĘDZIE NA KOLACJĘ?" | KONKURS ZAKOŃCZONY"

  • comment-avatar
    Milena 28 lutego 2017 (21:01)

    Sałatka z indykiem marynowanym w ziołach oraz filetami w suszonych pomidorach

    Filety z suszonymi pomidorami SEKO
    indyk marynowany, wykonany samodzielnie lub kupiony)

  • comment-avatar
    Nulek 28 lutego 2017 (20:48)

    ZŁOTA RYBKA – sałatka śledziowa 🙂

    Niby koniec karnawału, a ja tutaj wyskakuję ze śledziem? Ale prawda jest taka, że złocisty śledzik w sałatce może być zarówno znakomitym towarzyszem postu, jak i idealną propozycją na ostatkowy wieczór. Cudownie delikatna kompozycja, dobrze wyważone składniki i smak, którego się nie zapomina… no po prostu: złota receptura! 🙂 Polecam! 🙂

    Składniki:

    2 solone duże filety śledziowe a la matjas firmy SEKO (namoczone na godzinę wcześniej w ok. 0,5 szklanki mleka, żeby je ciut… odsolić 😉 )
    2 ziemniaki (ugotowane i wystudzone)
    1 cebula
    1 puszka kukurydzy
    3 łyżki oleju
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego

    przyprawy: gorczyca biała (pół łyżeczki), kurkuma (1 łyżeczka), curry (1 łyżeczka), ocet jabłkowy (1 łyżka), pieprz i papryka (do smaku)

    Przygotowanie:

    Ziemniaki kroję w kostkę. Śledzie odcedzam z mleka i suszę ręcznikami papierowymi, a potem kroję w kostkę takiej wielkości, jak ta ziemniaczana. Cebulę obieram – i dla odmiany też kroję w kostkę.

    Gorczycę prażę na suchej patelni przez parę minut. Dolewam olej, rozgrzewam chwilę, wrzucam cebulę i curry oraz kurkumę. Smażę, aż cebula się zeszkli. Dodaję śledzie, kukurydze i jogurt, potem także ocet i pieprz. Mieszam, podgrzewam chwilę, a potem studzę i wkładam do lodówki na godzinę, żeby się całość przegryzła.

    Taka sałatka z jogurtowym sosem to najlepsza forma śledzika, jaką jadłam! 🙂 Odkryłam ją w Święta dwa lata temu i od tego czasu wytrwale zajadam. 😀

  • comment-avatar
    Rafał 28 lutego 2017 (16:19)

    Sałatka Odważna 🙂
    (Słony śledzik na słodkich wakacjach)

    Składniki:
    Filety śledziowe solone a’la Matjas SEKO
    2 małe cukinie
    1-2 jabłka winne
    sok z 1 cytryny
    orzechy włoskie
    2 łyżki nasion granatu
    sól, pieprz

    Dressing:
    5-6 łyżek soku z granatu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka miodu
    sól, pieprz

    Do dekoracji:
    listki świeżej mięty.

    1. Obieraczką do warzyw pokroić cukinię w cieniutkie plasterki. Jabłka pokroić w ósemki i wrzucić do salaterki z wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Odsączyć przed włożeniem do sałatki. Filety śledziowe odsączyć, pokroić w słupki/paseczki.
    2. Wymieszać śledzie, cukinię, jabłka, orzechy i nasiona granatu.
    3. Przygotować dressing: wymieszać sok z granatu, ocet, oliwę, miód, sól i pieprz. Najlepiej wlać do słoiczka, zakręcić i wstrząsnąć. Sos idealnie się połączy.
    4. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Udekorować świeżą miętą.

    Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Małgorzata 28 lutego 2017 (11:11)

    Śledzie w sosie pomidorowym z papryką i pestkami

    800 g marynowanych śledzi SEKO,
    500 g przecieru pomidorowego,
    1 duża cebula,
    5 kawałków kolorowej papryki marynowanej,
    garść pestek z dyni,
    sól i pieprz do smaku,
    ostra papryka,
    bazylia,
    szczypta cukru.

    Z marynowanych śledzi pozbywamy się skóry i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy w kroimy w piórka. Podsmażamy, następnie dodajemy marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki.

    Chwilkę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Chwilę dusimy.

    Studzimy i dodajemy pestki z dyni, mieszamy. Mieszamy śledzie w sosie.

    Przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. Smacznego 😉

    sledzie-w-sosie-pomidorowym-z-papryka-i-pestkami-441700

  • comment-avatar
    MAGDALENA 28 lutego 2017 (10:52)

    Sałatka śledziowa z cykorią
    Ta sałatka królowała u mnie na kolacji walentynkowej. W miseczkach z cykorii wychodzą fajne zgrabne porcje na dwa kęsy.

    2 cykorie
    6 pomidorów suszonych
    1 pomarańczo
    25 dkg Filety śledziowe lekko solone a’la matjas w oleju Seko
    1 gruszka
    1 cebula czerwona
    sól, pieprz czerwony, pieprz czarny
    1 łyżka jogurtu greckiego
    1 łyżka soku z cytryny
    natka pietruszki

    Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy w oleju. Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam pokrojone pomidory, śledzie. Gruszkę obieram, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny, dodaję do śledzi. Cebulę obieram i kroję, też dodaję z jogurtem greckim, doprawiam solą, pieprzem czarnym i czerwonym, oraz natką. Sałatką przekładam do łódek z cykorii. Do jednej takiej łódeczki wykorzystałam dwa liście cykorii. Posypuję natką i pieprzem.

    1

  • comment-avatar
    Lucyna 27 lutego 2017 (22:05)

    Marzenie Rybaka

    SAŁATKA:
    mix sałat z rukolą – 0,5 opakowania
    Matjas a’la łosoś SEKO – 1 opakowanie
    kapary – 2 łyżki
    oliwki zielone – kilka sztuk
    pomidory koktajlowe 5 sztuk

    DRESSING:
    sok z 1/4 pomarańczy
    ocet balsamiczny 1 łyżka
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    miód 1 łyżka
    sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    Dressing: wszystkie składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać.
    Sałatka: Na talerzu ułożyć sałatę z rukolą, pokrojonego Matjasa a’la łosoś SEKO, oliwki, kapary oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Polać przygotowanym dressingiem. Podawać z ciepłymi grzankami 😉

  • comment-avatar
    Anna 26 lutego 2017 (15:29)

    Uniesienie z Perłą Bałtyku
    Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
    ugotowanych
    4 jajek
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    mała puszka kukurydzy
    mała cebulka
    słoiczka śledzi Seko Perły Bałtyku
    sól
    pieprz
    2 łyżka majonezu
    Składniki kroimy w drobną kostkę. W przezroczystym naczyniu układamy warstwami, zaczynając od ziemniaków, następnie marchewka, kukurydza, jajka, drobno posiekana cebulka. Układając wszystko delikatnie solimy i pieprzymy. Smarujemy dresingiem przygotowanym na bazie majonezu i zalewy olejowej z Seko Perły Bałtyku. Na wierzch układamy marynowane filety śledziowe z dodatkiem suszonej papryki, warzyw – „Perły Bałtyku”.
    Sałatka wygląda imponująco i jest niezwykle smaczna.

  • comment-avatar
    julita 26 lutego 2017 (13:28)

    Jejku zastanawiam się czym kieruje się autorka tych” kartonowych” pseudo dzieł wstawiając w każdym konkursie to dziwo.Napiszę szczerze , że widząc wytwory wyobraźni tej Pani przechodzi mi po plecach dreszcz niepokoju .

  • comment-avatar
    AdrianaW 25 lutego 2017 (16:57)

    Seko na smaku fali te polskie produkty cały świat chwali .Często się nimi delektuje bo sama naturalność z nich emanuje .Bez konserwantów ani sztucznego barwnika bo marka Seko w mig na moje podniebienie przenika . Cenne źródło witamin, szczególnie B 12, tłuszczów, zwłaszcza Omega trzy bo każdy produkt rybny marki Seko po nocy mi się śni .Chojnice ulica Zakładowa bo Seko niesamowicie świeże rybki dla Nas w każdym dobrym sklepie chowa .W Meksyku ,w Meksyku ja uwielbiam mieć sałatką śledziową na swym pełnym romantyzmu stoliku . Dla mnie marka Seko jest wyjątkowa bo świeżość i naturalność w swym produkcie chowa .Każdy członek mojej rodziny dzięki produktom Seko jest zdrowy a do sałatki przyda się nam 450 gram filetów śledziowych .Produkty Seko są w smaku wyjątkowe a w mojej sałatce zawsze królują trzy ogórki konserwowe .Gdy wychodzę ze sklepu w mojej siatce widać wiele SEKOwych łupów a sałatkę wzbogacam o 3/4 szklanki najlepiej pikantnego ketchupu .Dzięki produktom Seko nie marnuje w portfelu żadnej złotówki a do miseczki z sałatką wkładam papryki czerwonej trzy połówki oraz trzy łyżeczki cukru brązowego w smaku bardzo pożywnego .Nie wie zbyt ludzi wielu ,że do sałatki warto dodać troszkę słonecznikowego oleju .Najlepiej trzy jego łyżeczki by mieć sałatkę jak z pięknej bajeczki .Marka Seko jest dumą całego mojego rodu a do sałatki dodaje również trzy łyżki gryczanego miodu .Nie tylko dla ochłody wzbogacam sałatkę o trzy łyżki przegotowanej wody .Sałatkę uwielbiam przygotowywać z moim gostkiem a śledzie od Seko warto pokroić w zgrabną kostkę .Paprykę i ogórki również w kostkę kroimy a dzięki produktom Seko naszej rodziny głodnej nigdy nie pozostawimy .Marka Seko życie mi odmienia a ketchup w rondelku należy doprowadzić do wrzenia .Następnie mieszamy z koncentratem i olejem a moja familia za produktami Seko wręcz szaleje .Dzięki produktom Seko zmieniam swą zdrowotną szatę a sałatkę mieszam z olejem i pomidorowym koncentratem .Woda w postaci trzech łyżeczek sprawia ,że poprawi się Naszej sałatki uroda .Następnie dodaje sól,cukier i miód by mieć zaspokoić swój rybny głód .Gotuje i odstawiam do ostudzenia a produkty Seko niechaj cały świat wysoko za smak ocenia .Ostawiamy na dwie godziny sałatkę do lodówki a dzięki lekkostrawnym produktom Seko nie musimy prowadzić w swym życiu głodówki .Twoja Rybka ,Rybka Twoja pomocna jest mi w miłosnych podbojach .Jedyne Takie ,Takie Jedyne bo marka Seko z najsmaczniejszych rybek na globie słynie .Gdy chcesz zmienić w Walentynki swe plany to wzbogać sałatkę o kotlet z ryb dorszowanych.Śledzik na okrągło ze słodką chilli również ten szczególny wieczór Wam umili .Smaku produktów Seko do końca życia się nie zapomina a w śledzika wyczuwalna jest również świeża brzoskwinia i żurawina .Ryba po grecku oraz od Seko galarety dzięki nim oczarujesz wnętrze każdej kobiety .Gdy kobieta produktów Seko zasmakuje miłość do polskich rybek od razu poczuje .

    WIN_20170225_154836

    • comment-avatar
      K. 26 lutego 2017 (11:04)

      te kartony robią się już nudne!! w każdym konkursie mozna je spotkać… no ile tego jeszcze????

      • comment-avatar
        Mariola 28 lutego 2017 (23:20)

        Sałatka z śledziem

        -mały słoiczek selera
        -2 solone filety śledziowe a’la matjas SEKO
        -1/2 puszki czerwonej fasoli czerwonej
        1/2 puszki czerwonej fasoli czerwonej
        -1/2 puszki zielonego groszku
        -2 papryki
        -2 łyżki majonezu
        -1/2 łyżeczki musztardy
        -sól, pieprz

        Filety śledziowe moczymy w mleku przez noc. Następne kroimy je w mniejsze kawałeczki. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzamy z zalewy i przelewamy zimą wodą. Wszystkie składniki łączymy razem z majonezem i musztardą. Przyprawiamy do smaku. Smacznego!

        14925324_996047337172429_3454014989522271878_n

    • comment-avatar
      maria 26 lutego 2017 (11:21)

      Tej pani już podziękujemy, pomysł stary, nudny i bez sensu!

    • comment-avatar
      Marianna 26 lutego 2017 (12:21)

      Co to w ogóle jest ? Zdjęcie ohydne. To jest niby robot czy co? Jakiś oblepiony, nieestetyczny. Trzylatek to wykonał ? Pomijam już ten grafomański bełkot „Woda w postaci trzech łyżeczek sprawia ,że poprawi się Naszej sałatki uroda .Następnie dodaje sól,cukier i miód by mieć zaspokoić swój rybny głód” Niedobrze mi się zrobiło… i z powodu zdjęcia i z powodu tego bełkotu. Brrr…

    • comment-avatar
      Łukasz 26 lutego 2017 (12:24)

      Chryste Panie, czy ten tekst pisał ktoś ogranicozny umysłowo? :X ŻENADA.

    • comment-avatar
      Kasia 26 lutego 2017 (19:34)

      Jeść się odechciewa od samego opisu, nie mówiąc już o zdjęciu! Wszystko ciężkostrawne, wywołujące naprawdę mdłości. Nie wiem, czy pani tak naprawdę, czy tylko się zgrywa, ale może warto pomyśleć o innej branży, np. Reklamowaniu składowiska makulatury. Wróżę tam świetlaną przyszłość!

    • comment-avatar
      Natalis 26 lutego 2017 (19:41)

      Tak serio do konkursu takie coś ? Jak patrzę na to zdjęcie to raczej odechciewa mi się jakiejkolwiek kolacji. Może ktoś Ciebie wynajął z konkurencji żebyś zrobiła antyreklamę?

    • comment-avatar
      Matka 27 lutego 2017 (10:01)

      Kobieto aż żal patrzeć na to co robisz. Żeby chociaż te kartony były ładne ale tutaj nawte zdjęcie jest rozmazane. Napisy niechlujne, kartony stare a zdjecie jakby zrobione aparatem z pierwszej nokii w której został wbudowany aparat. Nie jest pani wstyd dawać takie prace ? Jak już wkładasz w każdym konkursie karton na twarz to zrób to chociaż z gracją i elegancją… Zresztą ile mozna? Niedługo skończą się Pani firmy gdzie jeszcze pani tych kartonów nie wrzucała… To juz jest tak nudne że aż obrzydliwe

    • comment-avatar
      Marianna 27 lutego 2017 (13:25)

      Proponuję ogłosić konkurs dodatkowy. Nagroda dla bohatera, który:
      a) jest w stanie patrzeć na to ohydne zdjęcie ponad 3 sekundy,
      b) przeczytać cały ten bełkot do końca,
      c) zrozumieć o co w ogóle w całym tym bełkocie chodzi,
      d) warunek konieczny – można mieć mdłości ale nie wolno w międzyczasie wymiotować

  • comment-avatar
    Kasia 23 lutego 2017 (08:53)

    Salatka z ogorkiem i awokado pokrojonym w kostkę, do tego kwadraciki fety i tuńczyk. Wszytsko posypać natką pietruszki.

  • comment-avatar
    Beata Nawrot 22 lutego 2017 (23:57)

    💞💖💞Sałatka warzywna z śledziem SEKO 💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞 Składniki : 7 średnich ziemniaków , 4 średnie ogórki kiszone , słoiczek marchewki z groszkiem , por , 6 jajek ,8 łyżek majonezu , natka pietruszki , średnia cebula , łyżeczka musztardy , 5 szt filety śledziowe solone a la matjas SEKO ,sól ,pieprz do smaku : 💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞💞💖💞 Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach po ostudzeniu obrać ze skórki pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski ,dodać posiekane jajka na twardo , ogórki kiszone , cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach , por pokroić drobno oraz natkę pietruszki , filety śledziowe pokroić w kosteczkę . Wszystkie składniki połączyć w misce dodać majonez ,musztardę ,sól ,pieprz przełożyć do ozdobnej miseczki i udekorować . SAŁATKA JEST PROSTA A FILETY ŚLEDZIOWE SEKO DAJĄ JEJ PRZEPYSZNY SMAK 💞💖💞💞💖💞

  • comment-avatar
    Katarzyna 22 lutego 2017 (21:37)

    Sałatka śledziowa

    słoiczek śledzia z warzywami SECO
    2 ziemniaki
    puszka groszku zielonego
    1 mała cebula
    koperek
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu
    pieprz cytrynowy
    sok z cytryny

    Przygotowanie:
    Ziemniaki gotuję w mundurkach. Studzę i obieram. Cebulę kroję w piórka zalewam najpierw gorącą, a potem zimn wodą i dokładnie odcedzam. Ziemniaki kroję na większe kawałki dodaję groszek, cebulę i kawałki śledzia. Majonez, jogurt, pieprz i sok z cytryny miksuję. Polewam nim sałatkę i posypuję posiekanym koperkiem.

  • comment-avatar
    Małgorzata 22 lutego 2017 (16:48)

    moja przystawka „sałatka” jeśli można tak ją nazwać jest bardzo prosta – ugotowany makaron podajemy z tuńczykiem (wersjA w oleju) dosalamy do smaku, i posypujemy natką z pietruszki, to jest po prostu pyszne i nie trzeba się wiele trudzić, polecam dla leni

  • comment-avatar
    Magdalena 22 lutego 2017 (12:38)

    Sałatka na romantyczna kolację powinna być wyjątkowa i przepyszna.
    Oto moja propozycja na sałatkę „OWOCOWA SZPROTKA”
    to danie zdrowe, bogate w witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe Omega 3, a przy tym bardzo smaczne.
    – 4 szt. szprotów podwędzanych SEKO
    – 4 liście cykorii
    – 100 g bundzu(góralski ser z mleka owczego) pokrojonego w grubą kostkę
    – 1/2 szt. mango pokrojonego w drobną kostkę obranego ze skórki
    – 1/2 szt. awokado pokrojonego w drobną kostkę obranego ze skórki
    – 1/2 szt. świeżej gruszki pokrojonej w kostkę bez skórki
    – 1/2 szt. ogórka świeżego bez miąższu pokrojonego w kostkę
    Sos:
    – 3 łyżki musztardy francuskiej
    – 1 łyżka musztardy delikatesowej
    – miód do smaku
    – woda do rozcieńczenia sosu
    – papryczka chili pokrojona drobno do smaku
    Łódeczki cykorii płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku. Szprotki wyjmujemy z zalewy i odsączamy z nadmiaru płynu. Drobno pokrojone mango mieszamy z resztą składników. Nakładamy do łódeczek cykorii i posypujemy bundzem. W naczyniu mieszamy musztardę z miodem i chili. Dodajemy wody, aby sos był płynny. Nafaszerowaną cykorię układamy na talerzu, obok dekoracyjnie kładziemy moskalika. Całość delikatnie polewamy winegretem. Do ozdoby można użyć buraczki marynowane.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Lidia 22 lutego 2017 (07:58)

    Salatka Seko
    Śledzik solony
    2 jajka ugotowane
    Ogórek kiszony
    Śmietana 18% kwaśna
    Cebula dymka..(szczypiorek)
    Koperek
    Sól i pieprz do smaku
    Odrobina octu

    Wszystkie skladniki kroimy w paseczki cienkie..rybkę w kostkę (przedtem wyplukana w wodzie aby nadmiar soli znikł)
    Wymieszane odstawiamy na około 15min
    Nastepnie dodajemy śledzika SEKO…ponownie delikatnie mieszamy wszystko ..i czekamy za glodną rodzinką 👍 smacznego
    Bo z SRKO musi sie udac

  • comment-avatar
    Patrycja 21 lutego 2017 (23:22)

    Sałatka ,,Cztery żywioły w siódmym niebie”
    Ta sałatka idealnie sprawdziła się podczas tegorocznych Walentynek.
    Partner był w siódmym niebie, a jej smak powalił go na kolana – teraz do rzeczy 🙂
    Potrzebujemy:
    – słoik płatów śledziowych BISMARCK
    – 20 dag makaronu penne (najlepiej kolorowego)
    – kilka pomidorów suszonych w oliwie
    – 10 dag pomidorków koktajlowych
    – 2 jajka ugotowane na twardo
    – 1 mały ogórek zielony
    – 10 dag orzeszków pinii
    – 10 dag prażonego słonecznika
    – łyżka majonezu
    – pieprz i sól według uznania

    Makaron ugotowałam w osolonej wozie. Do makaronu dodałam filety, pomidory suszone, pomidory koktajlowe, jajko, ogórek -wszystko pokroiłam w dość sporą kostkę, dodałam łyżkę majonezu. Wymieszałam, doprawiłam i posypałam prażonym słonecznikiem i orzeszkami pinii. Polecam każdemu. Palce lizać:)

    P.S. Miejmy nadzieję, że sprawdzi się powiedzenie: Przez żołądek do serca i mój partner wkrótce mi się oświadczy.:)

  • comment-avatar
    wiktoria 21 lutego 2017 (22:25)

    Składniki: miks zielonych sałat, dojrzałe pomidory malinowe/mogą być cherry, cebulę szalotkę, dojrzałe awokado, matjas a’la łosoś SEKO, miód, ocet balsamiczny, natka pietruszki(dekoracyjnie)
    Przygotowanie:
    Główną rolę odgrywa prezentacja dania – najpierw układamy sałatę na kształt serca, następnie pokrojone pomidory, drobno posiekaną cebulę, następnie awokado pokrojone w paski i matjasa a’la łosoś. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos-łyżka miodu na dwie łyżki octu balsamicznego z odrobinę soli i pieprzu. Przed samym podaniem skraplamy sałatkę sosem i posypujemy odrobiną natki pietruszki.

  • comment-avatar
    Irmina 21 lutego 2017 (18:29)

    Pikantna sałatka na wspólną kolację
    filety śledziowe pokrojone w kawałki
    suszone pomidory + kilka łyżek zalewy olejowej z pomidorów
    papryczka chilli drobno posiekana
    pestki dyni
    niewielka ilość cebulki posiekanej

    Całość wymieszać, trzymać w lodówce 1-2 dni przed podaniem – wtedy smakuje najlepiej

  • comment-avatar
    Monika 21 lutego 2017 (18:19)

    Pikantna makrela
    Papryka czerwona marynowana
    Kukurydza
    Jajka
    Łyżeczka majonezu
    Łyżeczka musztardy
    Sól
    Pieprz
    Posiekać drobno paprykę, jajka przekroić na ćwiartki, ułożyć na dużym półmisku warstwowo: makrelę, posypać papryką, kukurydzą, na to położyć cząstki jajek, posypać solą i pieprzem, polać sosem majonezowo-musztardowym.
    Smaczna, szybka, efektowna – w sam raz na kolację dla dwojga!

  • comment-avatar
    Lidia 21 lutego 2017 (07:59)

    Mój wymysł

    4 ugotowane jajka
    Marchew
    Por
    Ogórek kiszony
    Natka pietruszki
    Gotowany ryż
    Czerwona papryka
    Jabłko

    Wszystko pokroić w kosteczke lub paski wymieszać Dodac sól i pieprz do smaku Na koniec śledzik pyszny SEKO w occie ..dodać 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego..i wlala..salatka gotowa👍 Smacznego 😘😘😘

  • comment-avatar
    małgorzata 19 lutego 2017 (19:53)

    Sałatka warstwowa ze śledziem
    Składniki:

    40 dag Śledzików na okrągło SEKO
    7 jajek
    15 dag żółtego sera w plasterkach
    4 łyżki majonezu
    1 cały duży por
    rzeżucha
    wykonanie-śledzie pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w plasterki. Żółty ser pokroić w paski.por pokroić w kostkę ,rzeżuchę posiekać
    W przezroczystej misce układać przygotowanie składniki w następującej kolejności: połowę jajek, połowę żółtego sera,por,,rzeżucha ,filety śledziowe, 4 łyżki majonezu, pozostałe jajka i na górę pozostały żółty ser. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

    • comment-avatar
      Kaśka 20 lutego 2017 (13:52)

      Sałatka śledziowa:
      -Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO,
      -pęczek rzodkiewki,
      -por,
      -sok z cytryny
      -jedno jabłko,
      -4 łyżki majonezu,
      -pęczek szczypiorku,
      -ły żeczka chrzanu,
      -1 łyżeczka brązowego cukru,
      Wykonanie:
      Na pół godzinki przed wykonaniem sałatki odśaczamy śledzie z wody. Kroje w paseczki i zalewa sokiem z cytryny, dzięki temu mięsko ryby jest jasne i jędrne.
      Umytą rzodkiewke ścieram na tarce a połowe kroje w plasterki(do ozdoby). Pora tne wzdłuż. Warezywa przelewam gorącą wodą, do miski ze startymi warzywami ścieramy jabłko. Do zasadniczej sałatki dodaję szczypte soli, pieprzu, majonez, jogurt i mieszam 😀 Potem dodaje śledzi bez zalewy i mieszam dalej 😀
      Sałatke wykładam na półmisek i ozdabiam rzodkiewką, szczypiorkiem itp :DD Polecam bo jest przepyszna !!!!! <3333 Śledzie seko są the best ! :DDD

      Zdjcie2228

    • comment-avatar
      Beata 20 lutego 2017 (15:28)

      Proponuje szybka i łatwą sałatkę na romantyczna kolację:
      skł:
      2 papryki koniecznie czerwone
      makrela w słoiczku koniecznie firmy SEKO
      2 jajka
      majonez
      1 cebula
      sól , pieprz do smaku
      Wykonanie:
      jaka i cebule kroimy w kostkę, paprykę myjemy i wykrawamy z niej serduszka (najlepiej foremką do ciastek w kształcie serduszek), dodajemy słoik makreli pikantnej firmy SEKO,wszystko mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem na koniec dodajemy majonez.
      Możemy udekorować wszystko pokrojonym szczypiorkiem.
      Podawać z gorącymi grzankami.
      SMACZNEGO

  • comment-avatar
    Robert 18 lutego 2017 (13:32)

    Sałatka ze śledzi z jabłkiem,ogórkiem i kiszoną kapustą.
    – śledzie 2 szt,oczywiście Seko
    – jabłko,2 ogórki kiszone,trochę kapusty kiszonej.
    Wszystko obrać i pokroić drobno.Do tego sos: 4 łyżki śmietany 18%,1 łyżka musztardy,1 łyżeczka kminku,trochę brązowego cukru,trochę natki i świeżego pieprzu.Do tego białe wino.Pyszne polecam.

  • comment-avatar
    Daria 18 lutego 2017 (11:02)

    Polecam:
    Pomidory nadziewane kulkami serowo-makrelowymi z kiełkami
    składniki:
    8 pomidorów z szypułkami

    1 słoik makreli SEKO

    200 g twarogu

    kiełki lucerny

    oliwa z oliwek

    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Pomidory układamy na boku, ścinamy wierzchy, wydrążamy środek. Ser rozdrabniamy widelcem. Łączymy ser z makrelą, mieszając widelcem na dość jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem, z porcji masy formujemy kuleczki i obtaczamy każdą w kiełkach. Takie kuleczki wkładamy do wydrążonych pomidorów. Całość polewamy oliwą.

    Przechwytywaniewtrybiepenoekranowym18.02.2017110043.bmp

  • comment-avatar
    Mariola 17 lutego 2017 (16:54)

    Sałatka ze szprotkami na krakersach

    Składniki :
    18 sztuk krakersów
    1 puszka szprotek „firmy seko”
    3 jajka
    50g żółtego sera ok.
    5 łyżek majonezu
    sól,
    pieprz
    czerwona papryka w proszku
    szczypiorek do posypania

    Do sosu : ketchup 3 łyżki , koncentrat pomidorowy 4 łyżki, sól , pieprz, zioła prowansalskie oliwa z oliwek 2 łyżki

    Sposób przygotowania : Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Białka trzemy na tarce, dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soli i mieszamy. Żółtka również ucieramy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu sałatki. Szprotki widelcem razem z pieprzem i papryką w proszku. Szczypiorek drobno siekamy. Do Szprotek dodajemy nas sos czyli te wszystkie wymieszane składniki .Na talerzu układamy obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wykładamy masę serową i wyrównujemy. Przykrywamy następną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę rybną. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Na krakersy wykładamy warstwę pasty z białek i wyrównujemy. Całość pokrywamy warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.

    imgp877777

  • comment-avatar
    Krzysztof 17 lutego 2017 (15:17)

    SAŁATKA RYBNA Z JAJKAMI

    2 pikantne makrele SEKO
    2 jajka na twardo
    1/2 pęczka szczypiorku
    1/2 pęczka pietruszki
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 pęczka koperku
    2 ogórki konserwowe
    3 łyżki dobrej oliwy
    łyżeczka musztardy
    biały pieprz
    sól

    Jajka z grubsza posiekać, drobno posiekać zieleninę oraz ogórki konserwowe. Rozłożyć rybę, wymieszać delikatnie z posiekanymi jajkami, zieleniną i ogórkami. Polać sosem z oliwy, musztardy i soku cytrynowego doprawionego solą i pieprzem. Z tych samych składników można przyrządzić pastę – wystarczy drobniej posiekać jajka i dokładnie zmieszać wszystkie składniki, lekko je ugniatając.

  • comment-avatar
    Zbigniew 17 lutego 2017 (14:48)

    zakochana sałatka:)
    4 filety matyjasów
    2 papryki czerwone
    cebula
    pieprz, sól
    3 x jajko
    czerwona fasola
    papryka słodka
    oliwki
    czosnek kolorowy
    oliwa
    koperek
    Matyjasy kroimy w mniejsze kawałki, potem w kosteczkę kroimy cebule oraz paprykę
    Jajka gotujemy na twardo, wystudzone obieramy z skorupek i kroimy w kosteczkę,
    tak przygotowane składniki mieszamy razem dorzucając konserwowa czerwona fasole plus kilka sztuk oliwek
    następnie do szklaneczki odlewamy 250ml oliwy do której wrzucamy czosnek kolorowy i słodka paprykę by otrzymać czerwone zabarwienie tak przygotowana miksturę dodajemy do sałatki cały czas mieszając dodatkowo do smaku dodajemy pieprz ewentualnie sól na koniec całość posypujemy posiekanym koperkiem.
    Tak przygotowana sałatkę podawać najlepiej z chrupiącym pieczywem.

  • comment-avatar
    Wioletta 17 lutego 2017 (13:24)

    Lekko, Romantycznie, z nuta alkocholu_tu oczywiscie jak przystalo na romantyczna kolacje wykorzystamy winko, i nie moze zabraknac owocu morza-slynnego afrodyzjaka na ciag dalszy wieczoru czyli -krewetki 🙂 Polecam i zycze smacznego wszystkim:)

    Makaron z krewetkami na winie:)

    250 g obranych krewetek
    1/2 papryczki chilli
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    1/3 szklanki białego wytrawnego wina
    posiekana pietruszka
    sól, świeżo mielony pieprz

    MAKARON Z KREWETKAMI NA WINIE

    Strona Główna » DUKA » Makaron z krewetkami na winie
    Makaron z krewetkami na winie
    Do sesji wykorzystano produkty markiDUKA
    Chyba nikt z nas nie wątpi, że jedzenie może być sexy. Romantyczny walentynkowy obiad powinien stymulować zmysły, rozbudzać namiętność i apetyt… na wspólną kolację. Żeby to osiągnąć, wystarczy połączyć kilka sprawdzonych składników, które nazywamy afrodyzjakami.

    Główną rolę grają tu więc owoce morza – nie bez powodu, bowiem o ich pobudzających właściwościach wiedział już Casanova. Do tego przyspieszające krążenie krwi chilli i pieprz, wzmacniająca pietruszka i relaksujące białe wino – i mamy doskonały wstęp do niezapomnianego wieczoru!

    – ok. 20 min – 2 porcje


    KREWETKIDODATKI
    250 g obranych krewetek
    1/2 papryczki chilli
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    1/3 szklanki białego wytrawnego wina
    posiekana pietruszka
    sól, świeżo mielony pieprz

    200 g makaronu (wstążki lub spaghetti)
    siekana pietruszka do przybrania


    Krewetki

    Czosnek i chilli drobno pokroić, krótko poddusić ma roztopionym maśle.
    Dodać opłukane i oczyszczone krewetki (mrożone należy rozmrozić pod strumieniem ciepłej wody). Podsmażać z obu stron ok. 3 minuty.
    Zalać białym winem, podgotować na większym ogniu ok. 3-4 minut, aż płyn się nieco zredukuje i powstanie maślano-winny sos.
    Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.

    Dodatki

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    Krewetki podawać na makaronie, można dodatkowo posypać odrobiną świeżej pietruszki.

    Smacznego:)

    Untitled-1

  • comment-avatar
    Małgorzata 17 lutego 2017 (12:09)

    Sałatka Sushi:

    Składniki:
    – pikantna makrela firmy seko,
    – 3 płaty nori,
    – 1/2 szklanka ryżu do sushi
    – 1/2 kostki fety,
    – 3 -4 papryczki (na słodko lub na ostro wedle uznania),
    – 3-4 paluszki krabowe,
    – 1 świeży ogórek
    – sos sojowy,
    – 6 łyżeczek octu ryżowego,
    – 2 łyżeczki soli
    – 2 łyżeczki cukru

    Wykonanie:
    Ryż płuczemy kilkakrotnie pod wodą, aż woda stanie się klarowna, po czym odcedzamy i odstawiamy w świeżej wodzie na 15 minut, po czym gotujemy aż do wrzenia i kolejne 13 minut na wolnym ogniu.
    W między czasie robimy zaprawę do ryżu. 6 łyżeczek octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli mieszamy razem w garnuszku i gotujemy aż składniki się połączą. Dodajemy do gotowego ryżu i mieszamy.
    Świeży ogórek myjemy i kroimy w małe kosteczki (nie musimy obierać ze skórki). Makrelę, paluszki krabowe, nori oraz fetę kroimy w kosteczkę (Nori możemy porwać na małe płatki). Paprykę jeżeli użyjemy małej to kroimy tylko na pół, duże kroimy w paseczki.
    Na spód miski układamy płat nori i na to kładziemy wymieszane składniki.
    Sos sojowy możemy dodać bezpośrednio do sałatki lub podać osobno.

    Gotowe
    Smacznego 😉

  • comment-avatar
    Monika 17 lutego 2017 (11:37)

    Sałatka z pikantnej makreli z ziemniakami
    Składniki:
    750g ziemniaków
    380g wędzonej makreli (2 x 190g)
    5 łyżek majonezu
    2 pęczki drobno pokrojonego szczypiorku
    ½ papryczki chili, drobno pokrojonej
    1 łyżka soku z cytryny
    100g rukwi wodnej
    Wykonanie

    Ziemniaki ugotować w całości. Odstawić na bok na 10 minut, aby lekko wystygły.
    Wymieszać majonez z sokiem z cytryny, ¾ szczypiorkiem i papryką chili.
    Makrelę podziel na kawałki.
    W misce wymieszać ziemniaki, połowę makreli i majonez.
    Na talerzu ułożyć rukiew wodną, na to położyć ziemniaki wymieszane z makrelą i majonezem. Drugą połowę makreli poukładaj na ziemniakach i posyp wszystko pozostałym szczypiorkiem.

  • comment-avatar
    Patrycja 17 lutego 2017 (11:26)

    Składniki:
    -seko filety z makreli
    – makaron kokardki
    – ser feta
    – suszone pomidory
    – rukola
    – czosnek
    Wykonanie:
    Makaron gotujemy, jak wystygnie wsypujemy do miski, suszone pomidorki kroimy w paseczki dodajemy do makaronu, fetę kroimy w kostkę, makrelę w paseczki i również dorzucamy. Czosnek należy obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do oleju, który został w słoiku po pomidorach. Powstałym sosem należy polać naszą sałatkę i posypać rukolą. wszystko razem wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki aby składniki się połączyły.

  • comment-avatar
    Barbara 17 lutego 2017 (11:25)

    Idealny twarożek do mini kanapeczek na przystawkę przy romantycznej kolacji 🙂
    Przynajmniej moje ulubione
    składniki :
    twaróg półtłusty 25dkg
    puszka/słoki szprotek podwędzonych w oleju
    cebula średnia
    Natka pietruszki 2 gałązki
    szczypiorek
    śmietana 18 % 3-4 łyżki
    pieprz i sól
    Szprotki odcedzić z oleju,dać do twarogu i utrzeć widelcem na gładką masę.
    Dodać cebulę pokrojoną w kostkę,szczypiorek ,natkę,śmietanę oraz przyprawy.
    Wymieszać

  • comment-avatar
    Marcin 17 lutego 2017 (10:39)

    Śledź pieczony

    6 świeżych płatów śledzi firmy seko
    5 łyżek oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane i roztarte z solą
    1/2 pokrojonej papryczki chili umytej
    skórka otarta z 1 limonki lub cytryny sparzonej, wyszorowanej
    świeżo mielony pieprz

  • comment-avatar
    Beata 16 lutego 2017 (12:01)

    Szprot na wakacjach

    Składniki:
    Słoiczek szprotów podwędzanych w oleju Seko
    100 g krakersów
    1 awokado
    100 g mozarelli
    2 jajka
    2 ogórki konserwowe
    2 pomidory
    1 szalotka
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    pieprz
    czubryca

    Przygotowanie:
    Szproty odsączamy z oleju, kroimy w grubą kostkę: ugotowane jajka, mozarellę, awokado, ogórki, pomidora, szalotkę, mieszamy, polewamy dressingiem zrobionym z oleju ze szprotów, musztardy, soku z cytryny, cukru, pieprzu i czubrycy. Na wierzch sałatki kruszymy grubo herbatniki a na nich układamy szproty.

  • comment-avatar
    Mateusz 16 lutego 2017 (10:27)

    Składniki:
    – Makrela pikantna Seko – ~300g
    – Puszka czerwonej fasoli – ~400g
    – 5 ogórków konserwowych (średniej wielkości),
    – czerwona cebula w zależności od upodobań 1-2,
    – natka pietruszki
    – około 6-7 dużych łyżek jogurtu greckiego,
    – sól, pieprz do smaku

    Na początek zrobimy sobie sos. Łączymy ze sobą jogurt grecki, posiekaną pietruszkę, a także pieprz i sól do smaku. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok i zabieramy się za sałatkę. Wszystkie składniki dzielimy na pół, dlatego że sałatka będzie przekładana. Należy odsączyć czerwoną fasolę, ogórki, oraz cebulę posiekać i odstawić na bok (nie łączyć ze sobą od razu). Na samym dnie salaterki układamy makrelę (wszystkie składniki na pół jak już wspomniałem), czerwoną fasolę, ogórki i na koniec dopiero cebulę. Wszystko polewamy połową przygotowanego wcześniej sosu, a następnie powtarzamy składniki, tak żeby wyszedł nam przekładaniec. Sałatka jest dietetyczna i jak najbardziej wskazana np. w diecie.

    Smacznego!

    IMG_1955

  • comment-avatar
    Monika 16 lutego 2017 (09:27)

    Sałatka „na fali smaku”

    Składniki:
    sałata lodowa porwana na kawałki
    2 pomidory
    1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
    oliwki zielone bez pestek 80 g
    pikantna makrela Seko
    mały słoiczek kaparów marynowanych (można pokroić na mniejsze kawałki)
    szczypiorek
    starty żółty ser (ilość wg uznania)

    Sos:
    2 łyżki musztardy miodowej
    2 łyżki musztardy Dijon
    2 łyżki oliwy z oliwek
    dużo pieprzu świeżo mielonego i sól do smaku
    odrobina octu winnego białego

    Do dużej miski wkładamy warstwowo wszystkie składniki, aby ładniej się prezentowały podczas romantycznej kolacji 🙂 Na samym dole sałata lodowa, później pomidory, cebula, oliwki, makrela pikantna, kapary, szczypiorek i na samej górze starty żółty ser. Całość polewamy dokładnie wymieszanym dressingiem.
    Sałatka komponuje się idealnie z półwytrawnym białym winem oraz koniecznie z bagietką natartą czosnkiem i oliwą z oliwek podpieczoną w piekarniku.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Ewelcia 15 lutego 2017 (21:56)

    Dowolna mieszanka sałat lub gotowy mix sałat,
    2 jajka
    20 dag pomidorków koktajlowych
    1 cebula czerwona
    makrela dzwonka w oleju
    czarne oliwki

    Sałatę rwiemy na małe kawałki i rozsypujemy po półmisku,
    układamy jajka pokrojone w ósemki,
    pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i również rozrzucamy po całej sałacie
    makrelę dzielimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w pióra i wraz z oliwkami rozkładamy składniki tworząc naturalną kompozycje.

    Całość skrapiamy dresingiem, do którego potrzeba:
    2 łyżki oleju z makreli
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    0,5 soku z cytryny
    sól i świeżo zmielony pieprz
    odrobina cukru

  • comment-avatar
    Ola 15 lutego 2017 (21:05)

    Składniki:
    2 puszki filetów z makreli w oleju
    kukurydza
    ogórek kiszony
    jajko
    szczypiorek
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    Do miski wrzucamy filety z makreli i rozbijamy go widelcem. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odsączoną na sitku kukurydzę, pokrojone w kosteczkę jajka oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać.
    Sos:
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka majonezu
    Sos dodać do sałatki i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Podawać z grzankami z czosnkiem i oliwą.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny