To bezwzględnie zielona, pełna witamin i minerałów sałatka, którą tworzą słodko-kwaśne owoce kiwi, chrupiący, charakterystyczny w smaku seler naciowy, słodkawy groszek cukrowy, a także dodający ostrości szczypiorek. W tym roślinnym towarzystwie fenomenalnie odnajduje się aromatyczny ser, oczywiście z zieloną pleśnią! To niesamowicie smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym oryginalna kompozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs, ale także na przystawkę tudzież lekką kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 garść mizuny (lub rukoli)
- 100 g sera z zieloną (lub niebieską) pleśnią
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2-3 kiwi
- 1 garść groszku cukrowego
- kilka łodyżek grubego szczypioru
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
- Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiwi obieramy, a następnie kroimy w półplasterki, które następnie dzielimy jeszcze na połówki.
- Łodygi selera kroimy na cienkie plasterki.
- Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
- Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy ją dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam japońską sałatę mizunę, która przypomina rukolą, jest jednak znacznie łagodniejsza w smaku. Możecie ją pominą lub zastąpić właśnie rukolą bądź ulubionymi zielonymi kiełkami.
- Groszek cukrowy możecie zastąpić zielonym groszkiem mrożonym.
- Z uwagi na kolorystykę sałatki wykorzystałam do jej przygotowania ser z zieloną pleśnią, ale równie dobrze możecie użyć ten z niebieską pleśnią.
3 komentarze do "GRA W ZIELONE"
Ania 13 czerwca 2017 (08:39)
Czekam z niecierpliwością na groszek cukrowy ? na razie sałatka tylko z mrożonym. Już niedługo wypróbuję przepis ?
Just a SALAD 17 czerwca 2017 (14:38)
Ja też uwielbiam świeży groszek cukrowy! Zachęcam do wypróbowania przepisu z mrożonym groszkiem i wzięcia udziału w urodzinowym foto-konkursie na FB!
Żona-Wrona 22 maja 2017 (13:23)
Ta sałatka / fotografia jest tak piękna, ze aż nierzeczywista. Zjadłabym razem z talerzem – bardzo ładnym zresztą, chyba nowy?