TUŃCZYKOWA PASTA

Niebanalna, smakowita i bogata w substancje odżywcze sałatka obok, której nie można przejść obojętnie. Jej podstawą jest Makaron Czaniecki rurka ukośna z błonnikiem owsianym połączony z kiełkami buraka, papryką oraz czarnymi oliwkami. Dzieło wieńczą natomiast kule,wykonane z tuńczykowo-serowej pasty i prażonych pestek słonecznika. Danie to zachwyca nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem, jest przy tym proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo pożywne. Doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, a jeśli przygotujecie większą ilość, to możecie śmiało wypełnić nią swojego lunch boxa.

Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE (10 SZTUK):

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 4 łyżki oleju z puszki tuńczyka
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 6 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Przygotowujemy tuńczykowe kule. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju (olej zachowujemy), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym oraz łyżeczką majonezu. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w uprażonych pestkach słonecznika (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
  3. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki na przykład w paseczki, a czarne oliwki w plasterki.
  4. W szerokiej misce łączymy makaron z olejem z puszki tuńczyka, kiełkami buraka, papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na talerze/półmisek, a następnie układamy tuńczykowe kule i posypujemy czarnymi oliwkami.

Brak komentarzy do "TUŃCZYKOWA PASTA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny