Niebanalna, smakowita i bogata w substancje odżywcze sałatka obok, której nie można przejść obojętnie. Jej podstawą jest Makaron Czaniecki rurka ukośna z błonnikiem owsianym połączony z kiełkami buraka, papryką oraz czarnymi oliwkami. Dzieło wieńczą natomiast kule,wykonane z tuńczykowo-serowej pasty i prażonych pestek słonecznika. Danie to zachwyca nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem, jest przy tym proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo pożywne. Doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, a jeśli przygotujecie większą ilość, to możecie śmiało wypełnić nią swojego lunch boxa.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 100 g suchego makaronu Rurka Ukośna z Błonnikiem Owsianym
- 1 opakowanie kiełków buraka
- 1 żółta papryka
- 10 czarnych oliwek
SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE (10 SZTUK):
- 70 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
- 60 g sera białego półtłustego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4 łyżki oleju z puszki tuńczyka
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 6 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Przygotowujemy tuńczykowe kule. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju (olej zachowujemy), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym oraz łyżeczką majonezu. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w uprażonych pestkach słonecznika (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
- Paprykę kroimy na mniejsze kawałki na przykład w paseczki, a czarne oliwki w plasterki.
- W szerokiej misce łączymy makaron z olejem z puszki tuńczyka, kiełkami buraka, papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na talerze/półmisek, a następnie układamy tuńczykowe kule i posypujemy czarnymi oliwkami.
Brak komentarzy do "TUŃCZYKOWA PASTA"