Przepyszna, prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem niezwykle zdrowa i pięknie prezentująca się sałatka. Czyli propozycja łącząca wszystkie najważniejsze cechy dania idealnego do zaserwowania nadciągającym gościom. Mamy tu uznawane za superfoods awokado, szczypiorek i pestki dyni. Ponadto, pełne substancji odżywczych i właściwości leczniczych suszone pomidory i oliwki, pestki słonecznika – będące jednym z najbogatszych źródeł witaminy E oraz grecką fetę z mleka owczego i koziego, która uważana jest za jeden z najzdrowszych serów. Całość połączona bogatym w błonnik i witaminy, a zarazem lekkostrawny kuskusem. Sałatkę tę w kilka chwil, możemy zamienić w pięknie prezentującą się konstrukcję. Efekt ten warto wzmocnić, podając ją na jakimś niebanalnym talerzu. Bardzo ciekawie przedstawia się oferta sklepu DAJAR. To właśnie na naczyniach z tego sklepu wylądowało już wiele moich blogowych sałatek. Jeśli będziecie mieli chęć wzbogacić zasoby swojej porcelany, to na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie w nim 10% rabatu (rabat obowiązuje do 31.12.2016 r.).
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki suchego kuskus
- 8-10 suszonych pomidorów
- 1 nieduże awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g sera feta
- 10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1 pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
5 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki, a następnie dekorujemy jej wierzchołek.
DODATKOWE UWAGI:
- Zielone oliwki możecie zastąpić czarnymi – będą również świetnie się komponowały oraz pięknie prezentowały.
4 komentarze do "Z DBAŁOŚCI O GOŚCI"
Anna 11 listopada 2016 (19:15)
Z przyjemnością ogląda się te sałatki, nie wiem, którą wybrać, oczywiście czekam na kolejne.
Monika 11 listopada 2016 (18:51)
Smakuje równie świetnie jak wygląda
Jaglusia 8 listopada 2016 (16:18)
Jak z prawdziwej restauracji! 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Just a SALAD 8 listopada 2016 (16:39)
Bardzo dziękuję!