ŻURAWINOWY GRZANIEC

Oto kolejny, smakowity pomysł na wykorzystanie chleba do przygotowania sałatki. Tym razem na moim talerzu gości wyśmienity chleb żytni z żurawiną z piekarni PUTKA, z którego przygotowałam fenomenalne, parmezanowe grzanki. Dodałam je do wyrafinowanej, obłędnie smacznej kompozycji, która z pewnością zaskoczy mięsożerców oraz wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej.

Mamy tu szynkę dojrzewającą, brzoskwinie, suszone pomidory orzeszki piniowe oraz roszponkę. Zapewniam Was, że to niebanalne zestawienie składników tworzy niezwykle harmonijne danie, które sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Serdecznie polecam na wykwintną kolację we dwoje, tudzież eleganckie spotkanie w gronie przyjaciół.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść mixu sałat (rukola, roszponka)
  • 3 kromki chleba żytniego z żurawiną, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 30 g parmezanu
  • 80 g szynki dojrzewającej w plastrach np. serrano
  • 1 duża brzoskwinia
  • 6 suszonych pomidorów w oleju ziołowym
  • 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 3 min. Wymaga pieczenia 17 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kromki chleba kroimy na trójkątne kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Kawałki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie natłuszczamy je przy pomocy pędzelka odrobiną oliwy z oliwek. Całość obsypujemy parmezanem. Trójkąty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (granie góra-dół) prze około 12 minut, aż ser zacznie się rumienić.
  2. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
  3. Brzoskwinię kroimy na kawałki podobnej wielkości.
  4. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie liście sałat, suszone pomidory, brzoskwinie oraz porwane na mniejsze kawałki plastry szynki. Całość polewamy olejem z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem, na koniec układamy grzanki, a całość posypujemy prażoną pinią.

DODATKOWE UWAGI:

  • Brzoskwinię możecie śmiało zastąpić gruszką.

Brak komentarzy do "ŻURAWINOWY GRZANIEC"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny