Leśne grzyby i dynia, to bez wątpienia symbole jesieni. Podsmażone na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw smakują fantastycznie i są doskonałym dodatkiem do sałatek. Świetnie komponują się z rukolą, konserwowym selerem, chrupiącymi orzechami włoskimi oraz serem z polskich gór, czyli wędzonym oscypkiem. Całość połączona aromatycznym dressingiem z dodatkiem czosnku smakuje wyjątkowo, a jednocześnie obrazuje przepyszną, złotą, polską jesień.
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli
- 2 garści grzybów leśnych (1 łyżeczka masła klarowanego, sól, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz)
- 2-3 łyżki selera konserwowego (po odsączeniu)
- 150-200 g obranej dyni (1 łyżeczka masła klarowanego, sól, mielone płatki chili)
- 2-3 małe oscypki wędzone
- 1 garść orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
12-16 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki zarumienią się doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Dynię kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kilku chwilach dodajemy płatki chili, tymianek oraz sól i delikatnie mieszamy. Całość smażymy około 6-8 min, do momentu aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić.
- Selera wyjmujemy ze słoiczka i dokładnie odciskamy z zalewy.
- Ser kroimy na cienkie plasterki.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Aby przygotować sałatkę możecie podsmażyć również mrożone grzyby.
Brak komentarzy do "ZŁOTA POLSKA JESIEŃ"