ZŁOTA POLSKA JESIEŃ

Leśne grzyby i dynia, to bez wątpienia symbole jesieni. Podsmażone na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw smakują fantastycznie i są doskonałym dodatkiem do sałatek. Świetnie komponują się z rukolą, konserwowym selerem, chrupiącymi orzechami włoskimi oraz serem z polskich gór, czyli wędzonym oscypkiem. Całość połączona aromatycznym dressingiem z dodatkiem czosnku smakuje wyjątkowo, a jednocześnie obrazuje przepyszną, złotą, polską jesień.

Bezglutenowa  Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść rukoli
  • 2 garści grzybów leśnych (1 łyżeczka masła klarowanego, sól, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz)
  • 2-3 łyżki selera konserwowego (po odsączeniu)
  • 150-200 g obranej dyni (1 łyżeczka masła klarowanego, sól, mielone płatki chili)
  • 2-3 małe oscypki wędzone
  • 1 garść orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 12-16 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki zarumienią się doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Dynię kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kilku chwilach dodajemy płatki chili, tymianek oraz sól i delikatnie mieszamy. Całość smażymy około 6-8 min, do momentu aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić.
  4. Selera wyjmujemy ze słoiczka i dokładnie odciskamy z zalewy.
  5. Ser kroimy na cienkie plasterki.
  6. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Aby przygotować sałatkę możecie podsmażyć również mrożone grzyby.

Brak komentarzy do "ZŁOTA POLSKA JESIEŃ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny