Przedstawiam Wam wyjątkową sałatkę deserową, będącą prawdziwym diamentem wśród moich słodkich propozycji. Na przepysznym talerzyku, upieczonym na mące dyniowej, który pokryłam fantastycznym chałwowym kremem, znalazły się: złoty owoc kiwi, mandarynki i miechunki, a także karamelizowane orzechy włoskie, pestki dyni oraz suszone owoce miechunki. Do przygotowania słodkiego, złocistego spodu wykorzystałam Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant, a do karmelizowania bakalii Złocisty Syrop Trzcinowy, które to nadały mojej sałatce aromatycznego, karmelowego smaku. Co bardzo istotne obydwa produkty nie zawieją dodatku aromatów, konserwantów oraz barwników i są bardzo dobrą, szeroko dostępną, alternatywą dla zwykłego białego cukru. Szczerze zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jestem przekonana, że będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI NA SŁODKI TALERZYK:
- 2 jajka L
- 40 g mąki dyniowej
- 40 g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
- 1 łyżeczka nalewki orzechowej lub soku z mandarynki.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 100 g chałwy o smaku waniliowym
- 1 łyżka ricotty
- 4 łyżeczki śmietanki 30%
- 1 garść owoców miechunki
- 2 mandarynki
- 2 złociste kiwi
- 1 łyżka suszonej miechunki
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki orzechów włoskich
- Syrop Trzcinowy Diamant
- Listki mięty
30 min. 5 min. 10 min. 35 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodki talerzyk. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę, przy czym pod koniec miksowania dodajemy cukier trzcinowy, a po jego wymieszaniu obydwa żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę dyniową i całość mieszamy ją już bardzo krótko, na wolnych obrotach, do połączenia składników. Tortownicę (20 cm) wypełniamy papierem do pieczenie, boki natłuszczamy, a następnie wylewamy na nią naszą masę i pieczemy w temperaturze 180 stopni (granie góra-dół) przez 35 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną chałwę i całość mieszamy przy pomocy blendera ręcznego aż uzyskamy gładką masę. Na koniec dodajemy ricottę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 min.
- Orzechy prażymy na suchej patelni, wlewamy syrop trzcinowy (około 1-2 łyżeczki), dokładnie mieszamy z orzechami, chwilkę podgrzewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak samo postępujemy z pestkami dyni.
- Suszoną miechunkę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Miechunkę pozbawiamy osłonek, kiwi kroimy na półplasterki, a mandarynki filetujemy.
- Słodki spód skropiony orzechową nalewką lub sokiem z mandarynki, pokrywamy chałwowym kremem, a następnie dekorujemy go owocami, bakaliami i listkami mięty.
DODATKOWE UWAGI:
- Mąkę dyniową możecie zastąpić na przykład wersją migdałową lub zwykłą mąką pszenną.
- Sałatkę przechowujemy w lodówce.
2 komentarze do "ZŁOCISTY TALERZYK"
Słodyczarnia 18 grudnia 2017 (12:52)
Wygląda bardzo, bardzo smakowicie 🙂
Just a SALAD 18 grudnia 2017 (13:39)
Bardzo dziękuję! Polecam wypróbować 🙂