ZIOŁOWY KAMUFLAŻ

Jeszcze jedna propozycja z wykorzystaniem tuńczykowych kul. Jej podstawą jest również Makaron Czaniecki rurka ukośna z błonnikiem owsianym, ale tym razem połączyłam go z roszponką, czerwoną cebulą i mini kolbami kukurydzy. Prym wiodą tu natomiast zielone kule, gdzie pod aromatycznymi ziołami zakamuflowana została serowo-tuńczykowa pasta. Atutem tej sałatki, obok fenomenalnego smaku jest niezwykle interesujący wygląd. Co więcej jest niezwykle pożywna, więc idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie na obiad tudzież kolację. Jeśli zaintryguje Was idea tuńczykowych kul, to zapraszam do zapoznania się również z przepisem na sałatkę “TUŃCZYKOWA PASTA”.

Wegetariańska Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE (10 SZTUK):

  • 70 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
  • 60 g sera białego półtłustego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 garści mixu świeżych ziół (oregano, majeranek, tymianek)
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 4-5 łyżek oleju z puszki tuńczyka
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 6 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Przygotowujemy tuńczykowe kule. Zioła drobno siekamy. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju (olej zachowujemy), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym oraz łyżeczką majonezu. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w posiekanych ziołach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
  3. Cebulę kroimy na półksiężyce, a czarne oliwki i mini kolby kukurydzy w plasterki.
  4. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  5. W szerokiej misce łączymy makaron z olejem z puszki tuńczyka, roszponką, cebulą i czarnymi oliwkami. Całość wykładamy na talerze/półmisek, następnie układamy tuńczykowe kule, a na koniec posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki używałam makronu Czanieckiego Rurka Ukośna z Błonnikiem Owsianym, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny ulubiony kształt, np. Świderek Pełnoziarnisty, Kolanka czy też Kokardki. Polecam jednak, żeby makaron nie był zbyt drobny.
  • Mini kolby kukurydzy możecie zastąpić zwykłą kukurydzą konserwową.
Sałatka z roszponką, makaronem, mini kolbami kukurydzy, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą i tuńczykowo-ziołowymi kulami.

Brak komentarzy do "ZIOŁOWY KAMUFLAŻ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny