Jeszcze jedna propozycja z wykorzystaniem tuńczykowych kul. Jej podstawą jest również Makaron Czaniecki rurka ukośna z błonnikiem owsianym, ale tym razem połączyłam go z roszponką, czerwoną cebulą i mini kolbami kukurydzy. Prym wiodą tu natomiast zielone kule, gdzie pod aromatycznymi ziołami zakamuflowana została serowo-tuńczykowa pasta. Atutem tej sałatki, obok fenomenalnego smaku jest niezwykle interesujący wygląd. Co więcej jest niezwykle pożywna, więc idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie na obiad tudzież kolację. Jeśli zaintryguje Was idea tuńczykowych kul, to zapraszam do zapoznania się również z przepisem na sałatkę “TUŃCZYKOWA PASTA”.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści roszponki
- 100 g suchego makaronu
- 5-6 mini kolb kukurydzy marynowanej
- 10 czarnych oliwek
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE (10 SZTUK):
- 70 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
- 60 g sera białego półtłustego
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 garści mixu świeżych ziół (oregano, majeranek, tymianek)
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4-5 łyżek oleju z puszki tuńczyka
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 6 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Przygotowujemy tuńczykowe kule. Zioła drobno siekamy. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju (olej zachowujemy), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym oraz łyżeczką majonezu. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w posiekanych ziołach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
- Cebulę kroimy na półksiężyce, a czarne oliwki i mini kolby kukurydzy w plasterki.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- W szerokiej misce łączymy makaron z olejem z puszki tuńczyka, roszponką, cebulą i czarnymi oliwkami. Całość wykładamy na talerze/półmisek, następnie układamy tuńczykowe kule, a na koniec posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki używałam makronu Czanieckiego Rurka Ukośna z Błonnikiem Owsianym, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny ulubiony kształt, np. Świderek Pełnoziarnisty, Kolanka czy też Kokardki. Polecam jednak, żeby makaron nie był zbyt drobny.
- Mini kolby kukurydzy możecie zastąpić zwykłą kukurydzą konserwową.
Brak komentarzy do "ZIOŁOWY KAMUFLAŻ"