Idealna na zimowe śniadanie sałatka z wyśmienitymi i bardzo pożywnymi placuszkami, do których przygotowania wykorzystałam Parówki z Szynki z Sokołowa. Do tego chrupiące rzodkiewki, świeży ogórek, orzeźwiające pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika oraz mix sałat i lekko ostre kiełki rzodkiewki. Całość podana z sosem pomidorowym smakuje naprawdę wyjątkowo. Sprawdzi się idealnie w leniwy, weekendowy poranek, kiedy wreszcie bez pośpiechu w rodzinnej atmosferze możemy wspólnie z dzieciakami przygotować smakowity posiłek, którym być może zechcecie podzielić się ze znajomymi tudzież sympatycznymi sąsiadami.
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
- 1 opakowanie Parówek z Szynki SOKOŁÓW
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 jajko rozmiar „M”
- 120 ml chudego mleka
- 100 g mąki pszennej
- sól himalajska
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 60 mini placuszków z parówkami
- 2 duże garści mixu sałat (oliwa z oliwek)
- 1 duża garść kiełków rzodkiewki
- 1/2 długiego ogórka zielonego
- 12 rzodkiewek
- 350 g pomidorów koktajlowych
- 4 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
SOS:
- 5-6 łyżek sosu pomidorowego
15 min. 5-10 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy, a następnie miksujemy, aż składniki się dobrze połączą (ciasto powinno mieć stosunkowo gęstą konsystencję). Parówki dzielimy na około 2 cm kawałki, które przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie wrzucamy do naczynia z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki nakładamy zanurzone w cieście kawałeczki parówki. Smażymy je na średnim ogniu z obydwu stron, aż placuszki ładnie się zarumienią (łącznie około 5 minut). Gotowe placuszki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki.
- Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, a następnie kroimy zwykłym lub falistym nożem dekoracyjnym na półplasterki.
- Na półmisek/talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, skrapiamy oliwą z oliwek, i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sos pomidorowy podajemy osobno.
Summary
Recipe Name
ZIMOWY PORANEK
Author Name
Just a SALAD
Published On
Brak komentarzy do "ZIMOWY PORANEK"