Pełna zdrowia sałatka, którą szczególnie polecam wszystkim tym, którzy mają mocne postanowienia powrotu do formy po zimowym rozleniwieniu. Do jej przygotowania wykorzystałam znakomitą pastę warzywną z ciecierzycą Z GRUNTU DOBRE, który połączyłam z razowym makaronem. Do tego jabłko, seler naciowy, rodzynki, pistacje i mnóstwo kolendry. To niebanalne, roślinne połączenie, smakuje naprawdę wyjątkowo! Co więcej, danie to, choć wegańskie jest bardzo pożywne i stanowi pełnowartościowy obiad, który doda Wam energii na dużą część dnia. Śmiało można go przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą na drugi dzień na wycieczkę, do szkoły czy pracy.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego (1-2 łyżki oleju rzepakowego)
- 1/2 opakowania pasty warzywnej z ciecierzycą Z GRUNTU DOBRE
- 1 duże zielone jabłko (sok z cytryny)
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki pistacji w łupinach
- 1 doniczka świeżej kolendry
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz, mielone płatki chili
15 min.
8-10 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i jak nieco przeschnie łączymy z olejem.
- Jabłko (wraz ze skórką) kroimy w krótkie słupki, a następnie skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
- Selera naciowego kroimy na plasterki.
- Rodzynki parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Pistacje drobno siekamy.
- Kolendrę drobno siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji.
- W szerokiej misce, makaron mieszamy dokładnie z pastą warzywną, a następnie z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do lunchboxów, a na koniec dekorujemy listkami kolendry.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie lubicie kolendry, możecie ją zastąpić pietruszką.
Brak komentarzy do "ZIMOWA ODNOWA"