ZGRANA PACZKA

To danie zachwyci zarówno wielbicieli kiełbasy przyrządzonej w tradycyjny sposób, jak i tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Jest nim wyśmienita, sałatka pieczona w folii, którą możecie przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu. W mojej gorącej paczuszce połączyłam smakowitą Kiełbasę Śląską z SOKOŁOWA, czerwoną cebulę, korzeń pietruszki, paprykę, czosnek oraz słodko kwaśną żurawinę i morelę. Ta niecodzienna kombinacja smaków okazała się strzałem w dziesiątkę – wszystkie składniki tworzą tu niesamowicie zgraną paczkę, którą serdecznie polecam przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i zaserwować w ramach spotkania w większym gronie przyjaciół.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 3 Kiełbasy Śląskie Sokołów
  • 3 duże morele
  • 2 czerwone cebule średniej wielkości
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 czerwona papryka spiczasta
  • 2 łyżki ciętej suszonej żurawiny
  • 6 ząbków czosnku
  • Listki oregano do dekoracji

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz, świeżo mielone płatki chili

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 25-28 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty.
  2. Pietruszkę kroimy na półplasterki około 3-5 mm grubości.
  3. Cebulę kroimy w ósemki, które dzielimy jeszcze na połówki.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na półplasterki.
  5. Warzywa delikatnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 15 minut.
  6. Kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, po czym na około 2 cm kawałki, które nacinamy ostrym nożem co około 3 mm.
  7. Morele pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Na kawałkach folii aluminiowej układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki wraz z ząbkami czosnku w łupinkach zamykamy szczelnie na kształt paczuszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra-dół) na koło 20 minut. Po upływie tego czasu rozchylamy ostrożnie, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze przez około 5-8 minut, aż warzywa i kawałki kiełbaski z wierzchu ładnie się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy listkami świeżego oregano. Podajemy z domowym sosem pomidorowym lub ketchupem.

Brak komentarzy do "ZGRANA PACZKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny