To danie zachwyci zarówno wielbicieli kiełbasy przyrządzonej w tradycyjny sposób, jak i tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Jest nim wyśmienita, sałatka pieczona w folii, którą możecie przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu. W mojej gorącej paczuszce połączyłam smakowitą Kiełbasę Śląską z SOKOŁOWA, czerwoną cebulę, korzeń pietruszki, paprykę, czosnek oraz słodko kwaśną żurawinę i morelę. Ta niecodzienna kombinacja smaków okazała się strzałem w dziesiątkę – wszystkie składniki tworzą tu niesamowicie zgraną paczkę, którą serdecznie polecam przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i zaserwować w ramach spotkania w większym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 3 Kiełbasy Śląskie Sokołów
- 3 duże morele
- 2 czerwone cebule średniej wielkości
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 czerwona papryka spiczasta
- 2 łyżki ciętej suszonej żurawiny
- 6 ząbków czosnku
- Listki oregano do dekoracji
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz, świeżo mielone płatki chili
20 min. 25-28 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty.
- Pietruszkę kroimy na półplasterki około 3-5 mm grubości.
- Cebulę kroimy w ósemki, które dzielimy jeszcze na połówki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na półplasterki.
- Warzywa delikatnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 15 minut.
- Kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, po czym na około 2 cm kawałki, które nacinamy ostrym nożem co około 3 mm.
- Morele pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na kawałkach folii aluminiowej układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki wraz z ząbkami czosnku w łupinkach zamykamy szczelnie na kształt paczuszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra-dół) na koło 20 minut. Po upływie tego czasu rozchylamy ostrożnie, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze przez około 5-8 minut, aż warzywa i kawałki kiełbaski z wierzchu ładnie się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy listkami świeżego oregano. Podajemy z domowym sosem pomidorowym lub ketchupem.
Brak komentarzy do "ZGRANA PACZKA"