ZE STEKIEM NA PIEŃKU

Rewelacyjna sałatka, której pierwszoplanowym bohaterem jest grillowany stek chateaubriand. To najsmaczniejszy element polędwicy wołowej odznaczający się wysoką kruchością, soczystością i delikatnością. W mojej sałatce połączyłam go ze spaghetti z dyni, marynowanymi grzybkami, papryką i parmezanem oraz ozdobiłam kwiatami nasturcji. Wszystkie te składniki, choć nieco w cieniu znakomitej polędwicy, przez co mają z nią na pieńku, są bardzo starannie dobrane i doskonale uzupełniają tą wykwintną kompozycję.

Całość smakuje po prostu obłędnie i zapewniam Was, że jest prawdziwą kulinarną ucztą, którą szczególnie polecam wypróbować pod koniec lata, kiedy rozpoczyna się sezon grzybowo-dyniowy, ale jeszcze wciąż jest na tyle ciepło, że możemy zaprosić naszych przyjaciół na smakowite spotkanie przy grillu.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga grillowania 10-15 min. Wymaga smażenia 5-6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed grillowaniem. Chwilę przed wrzuceniem steka na ruszt nacieramy go olejem i posypujemy pieprzem oraz solą. Mięso wrzucamy na gorący ruszt i grillujemy z obydwu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowego steka zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, po czym kroimy go na plasterki.
  2. Dynię kroimy w cienkie paseczki przypominające nitki makaronu. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy dynię, doprawiamy solą oraz mielonymi płatkami chili i smażymy przez około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając aż nasze wstążki zmiękną i zarumienią się.
  3. Podgrzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
  5. Na krawędziach półmiska wykładamy naprzemiennie rukolę, spaghetti z dyni, paprykę, marynowane grzybki, oraz płatki parmezanu, natomiast wewnątrz układamy jedynie listki rukoli. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na środku układamy pokrojone na plastry kawałki mięsa, które posypujemy świeżo mielonym pieprzem czerwonym i dekorujemy kwiatami nasturcji.
Ze stekiem na pieńku. Sałatka z grillowaną polędwicą wołową, spaghetti z dyni, marnowanymi grzybkami, papryką, parmezanem i kwiatami nasturcji.
Ze stekiem na pieńku. Sałatka z grillowaną polędwicą wołową, spaghetti z dyni, marnowanymi grzybkami, papryką, parmezanem i kwiatami nasturcji.
Ze stekiem na pieńku. Sałatka z grillowaną polędwicą wołową, spaghetti z dyni, marnowanymi grzybkami, papryką, parmezanem i kwiatami nasturcji.
Ze stekiem na pieńku. Sałatka z grillowaną polędwicą wołową, spaghetti z dyni, marnowanymi grzybkami, papryką, parmezanem i kwiatami nasturcji.
Ze stekiem na pieńku. Sałatka z grillowaną polędwicą wołową, spaghetti z dyni, marnowanymi grzybkami, papryką, parmezanem i kwiatami nasturcji.

Brak komentarzy do "ZE STEKIEM NA PIEŃKU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny