“ZDROWA DIETA DLA SENIORA” w Akademii Smaku Sokołów

Pod koniec października Akademia Smaku Sokołów przygotowała fantastyczne warsztaty, które poświęcone były tematyce diety osób starszych. Spotkanie to było wyjątkowe, gdyż blogerom towarzyszyli bliscy, z którymi to wspólnie poznawaliśmy zasady właściwego żywienia seniorów. Ja zabrałam ze sobą swoich Rodziców, dla których udział w tym wydarzeniu okazał się nie tylko niesamowicie miłym, ale jednocześnie bardzo wartościowym przeżyciem.

Spotkanie rozpoczęło się od niezwykle interesującej prezentacji, przygotowanej przez bardzo sympatyczną dietetyk Agnieszkę Piskałę. Pani Agnieszka, w bardzo interesujący sposób opowiedziała o zasadach komponowania codziennej diety seniorów oraz o tym, w jaki sposób osoby starsze mogą radzić sobie z częstymi problemami żywieniowymi. Okazuje się, że dieta seniora może być bardzo różnorodna i naprawdę smaczna, a jej harmonijne komponowanie wcale nie musi być trudne i kosztowne. Wystarczy przestrzegać określonych zaleceń i w diametralny sposób można poprawić jakość naszego życia.

Żywienie osób starszych
Żywienie osób starszych

Podczas warsztatów, wszyscy mieliśmy możliwość zasięgnięcia indywidualnej porady dietetycznej, połączonej z analizą składu ciała. Konsultacje te cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, zarówno wśród blogerów, jak i towarzyszących im gości. Szczególnie zadowolone mogły być tu osoby, których wiek metaboliczny okazywał się sporo niższy niż wskazuje na to metryka, tak jak miało to miejsce w przypadku mojego Taty. Ja również miałam powody do zadowolenia, gdyż w przeddzień swoich 32 urodzin dowiedziałam się, że mój wiek metaboliczny to 16 lal!

Po prezentacji, wszyscy chętni wzięli udział w części praktycznej, gdzie pod okiem Dominika Moskalenko – szefa kuchni Sokołów, wspólnie przygotowywaliśmy oryginalne dania, które nie dość, że spełniały żywieniowe wymagania seniorów, to jeszcze pięknie się prezentowały i były niesamowicie smaczne. Tak właśnie powstały między innymi rewelacyjne pierogi, których nadzienie stanowiły przepyszne pasty z nowej linii warzywnej „Z gruntu dobre”. W ich lepienie z wielkim entuzjazmem zaangażowałam się razem z moja Mamą, co zresztą widać na zdjęciach poniżej.

Żywienie osób starszych
Żywienie osób starszych
Żywienie osób starszych

Ponadto mieliśmy okazję wypróbować wolno gotowanej wieprzowiny w sosie pieczeniowo-musztardowym podanej na puree z warzyw korzeniowych oraz dodatkiem jarmużu, a także makaronu razowego z sosem z pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre”. Dania te stały się inspiracją dla przygotowanej przeze mnie sałatki, którą nazwałam “SMAKI DOBREGO ŻYCIA”. Jej głównym bohaterem jest właśnie długo gotowana, sokołowska Krucha Wieprzowina o smaku pieczeniowym (tutaj znajdziecie przepis: KLIK KLIK). Natomiast, po więcej przepisów doskonałych dla zdrowia seniora, ale też  zapraszam Was na stronę przygotowaną przez AKADEMIĘ SMAKU (KLIK KLIK) – ja również pomimo dość młodego metabolicznego wieku, znalazłam na niej mnóstwo ciekawych propozycji dla siebie

Żywienie osób starszych
Żywienie osób starszych

Ostatnim punktem programu była bardzo ciekawa prezentacja przygotowana przez przedstawicieli firmy Tea Brother. Pokaz parzenia przepysznych herbat BASILUR oraz możliwość ich degustacji przez cały czas trwania warsztatów, był niezwykle miłym akcentem, będącym ich idealnym dopełnieniem.

BASILUR

A żeby tradycji stało się zadość tuż przed odjazdem zrobiliśmy sobie wspólne zdjęcie pamiątkowe, które przedstawiam Wam poniżej. To był naprawdę fantastyczny dzień!

Żywienie osób starszych

Brak komentarzy do ""ZDROWA DIETA DLA SENIORA" w Akademii Smaku Sokołów"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny