ZASKAKUJĄCE SPOTKANIE

Połączenie koziego sera z indykiem w przyprawach gyros, nektarynką, suszonymi wiśniami i płatkami migdałowymi nie jest raczej typowym rozwiązaniem, które moglibyśmy zaliczyć do klasyki gatunku. To dość fantazyjny melanż składników, który zaskoczy Was złożonym ale przy tym harmonijnym smakiem. Pożywna, prosta i szybka w przygotowaniu propozycja, która świetnie sprawdzi się na obiadokolację, tudzież jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni.
  3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w paseczki, dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy mieszanką przypraw do gyrosa i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na talerz i czekamy aż wystygnie.
  4. Suszone wiśnie parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  5. Nektarynkę przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze cząstki.
  6. Kozi ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach.
  7. Rukolę łączymy z dressingiem, usmażonym indykiem, połową ilości przygotowanych suszonych wiśni oraz cząstek nektarynki. Całość wykładamy na miskę lub talerze. Następnie posypujemy kozim serem, wykładamy pozostałe suszone wiśnie oraz nektarynkę, a na koniec dekorujemy płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zamiast indyka możecie użyć pierś z kurczaka z ekologicznej hodowli drobiu.
  • Suszone wiśnie możecie zastąpić suszoną żurawiną.
  • Jeśli nie lubicie koziego sera, to w tej sałatce dobrze będzie się komponował również ser owczy, brie lub camembert.

1 Komentarz do "ZASKAKUJĄCE SPOTKANIE"

  • comment-avatar
    Agnieszka 13 lipca 2017 (16:05)

    Ser kozi zastąpiłam parmezanem, bo akurat był w lodówce i wyszło pysznie! 🙂 dużo wyrazistych smaków które bardzo dobrze współgrają.

    received_10154488879576106

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny