Mandarynki, buraczki, chrzan, domowy pasztet, orzechy, żurawina… tak pachną święta Bożego Narodzenia. Z tych składników przygotowałam przepyszną świąteczną konstrukcję, która zachwyciła moich bliskich. Słodki spód, przygotowany z herbatników i orzechów, delikatny pasztet połączony ze śmietaną i żurawiną, ostry chrzan z buraczkami, a całość dopełniona mandarynką. To bardzo oryginalna kompozycja przygotowana ze składników, których zapas jest chyba w każdym grudniowym domu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania, również przy okazji świętowania nadejścia Nowego Roku!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 100 g herbatników
- 30 g masła
- 20 g orzechów włoskich
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 200 g pasztetu drobiowo-wieprzowego (najlepiej domowego)
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 łyżki ciętej żurawiny
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 ugotowane buraki
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 mandarynka
- 1 garść gałązek rozmarynu
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatniki bledujemy wraz z orzechami włoskimi, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wypełniamy dno 2 obręczy kulinarnych dociskamy popychaczem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
- Pasztet rozgniatamy widelcem wraz ze śmietaną, żurawiną oraz orzechami włoskimi.
- Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dokładnie odciskamy i łączmy z 1 łyżeczką posiekanego drobno rozmarynu oraz chrzanem.
- Do obręczy kulinarnych z herbatnikowym spodem wykładamy pasztetową masę – dociskamy, układamy buraczki, ponownie dociskamy i zdejmujemy obręcz. Wierzch obsypujemy okruszkami orzechów włoskich, dekorujemy półplasterkami mandarynki oraz gałązkami rozmarynu.
Brak komentarzy do "ZAPACH ŚWIĄT"