ZAPACH ŚWIĄT

Mandarynki, buraczki, chrzan, domowy pasztet, orzechy, żurawina… tak pachną święta Bożego Narodzenia. Z tych składników przygotowałam przepyszną świąteczną konstrukcję, która zachwyciła moich bliskich. Słodki spód, przygotowany z herbatników i orzechów, delikatny pasztet połączony ze śmietaną i żurawiną, ostry chrzan z buraczkami, a całość dopełniona mandarynką. To bardzo oryginalna kompozycja przygotowana ze składników, których zapas jest chyba w każdym grudniowym domu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania, również przy okazji świętowania nadejścia Nowego Roku!

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła
  • 20 g orzechów włoskich

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 200 g pasztetu drobiowo-wieprzowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki ciętej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 mandarynka
  • 1 garść gałązek rozmarynu

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Herbatniki bledujemy wraz z orzechami włoskimi, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wypełniamy dno 2 obręczy kulinarnych dociskamy popychaczem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
  2. Pasztet rozgniatamy widelcem wraz ze śmietaną, żurawiną oraz orzechami włoskimi.
  3. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dokładnie odciskamy i łączmy z 1 łyżeczką posiekanego drobno rozmarynu oraz chrzanem.
  4. Do obręczy kulinarnych z herbatnikowym spodem wykładamy pasztetową masę – dociskamy, układamy buraczki, ponownie dociskamy i zdejmujemy obręcz. Wierzch obsypujemy okruszkami orzechów włoskich, dekorujemy półplasterkami mandarynki oraz gałązkami rozmarynu.

Brak komentarzy do "ZAPACH ŚWIĄT"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny