ZAPACH SUKCESU

Skąpany w aromatycznym dressingu mix sałat, połączony z domowym makaronem wzbogaconym ziołami prowansalskimi, a do tego pomidorki koktajlowe, mango, pistacje oraz wyśmienite krewetki tygrysie… To fenomenalne, kuszące wyglądem, ale przede wszystkim zapachem danie, będące gwarancją kulinarnego sukcesu. Sukcesu, który kryje się w harmonijnej kompozycji składników oraz idealnie skomponowanych przyprawach GALEO. Sałatka doskonała na romantyczną kolację, tudzież wykwintne przyjęcie, z pewnością zachwyci Waszych, nawet najbardziej wymagających gości!

Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 garści mixu sałat (rukola, liście groszku i rzodkiewki)
  • 1 szklanka ugotowanego domowego makaronu
  • ok. 15-18 mrożonych krewetek tygrysich
  • marynata (1 łyżka przyprawy do ryb GALEO, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego GALEO, 2 łyżki oleju ryżowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól himalajska)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1 nieduże mango
  • 3 łyżki obranych pistacji

SKŁADNIKI NA MAKARON:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól himalajska, 2 łyżeczki ziół prowansalskich GALEO, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka oleju,

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z ryżu
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano GALEO
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego GALEO
  • sól himalajska, pieprz ziarnisty GALEO

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy makaron. Mąkę łączymy z jajkiem, a następnie wyrabiamy ciasto, przez około 5 minut, do momentu aż stanie się plastyczne (jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę wody). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na około 15-20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy do ciasta zioła prowansalskie GALEO i ponownie zagniatamy. Następnie dzielimy je na części i podsypując odrobiną mąki, rozwałkowujemy  na około 1-2 mm grubości. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ulubione kształty. Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a po wysuszeniu odrobiną oleju.
  2. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż wszystkie składniki sosu połączą się.
  3. Mango obieramy i wycinamy z niego kulki przy pomocy wykrawaczki lub kroimy w kostkę.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. Pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  6. Krewetki rozmrażamy (w zimnej, bieżącej wodzie lub w temperaturze pokojowej), następnie oczyszczamy jeśli jest taka potrzeba, odrywamy ogonki, płuczemy i dokładnie suszymy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty, nacieramy nią krewetki i odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu krewetki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół), przez około 12-15 minut, aż do momentu kiedy krewetki pięknie się zarumienią, a w kuchni będzie się unosił  kuszący, ziołowy aromat.
  7. Na talerze wykładamy naprzemiennie mix sałat, makaron, pomidorki koktajlowe i mango. Całość polewamy dressingiem i posypujemy pistacjami. Na koniec układamy, wyjęte prosto z piekarnika, krewetki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie równe dobrze wykorzystać samą rukolę.
  • Z podanej ilości składników powstanie nieco więcej makaronu, który możecie wykorzystać również na drugi dzień do innego przepisu.

5 komentarzy do "ZAPACH SUKCESU"

  • comment-avatar
    Kaśka 9 kwietnia 2017 (21:04)

    Zrobiłam sałatkę zgodnie z obietnicą, była pyszna chociaż nie wyglądała tak pięknie, jak na zdjęciach.

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 5 kwietnia 2017 (22:31)

    No rewelacja ta sałatka. Tyle smaków i zapachów!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 5 kwietnia 2017 (23:15)

      Dziękuję!

  • comment-avatar
    Kaśka 4 kwietnia 2017 (20:07)

    Świetna kompozycja, super prezentuje się, na pewno ją zrobię.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 4 kwietnia 2017 (20:19)

      Dziękuję! Będzie mi bardzo miło!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny