Dotychczas myśląc o daniach kuchni Szwajcarskiej, pierwszym moim skojarzeniem była czekolada i ser. Optyka ta zdecydowanie zmieniła mi się po warsztatach, w których miałam przyjemności wziąć udział na zaproszenie magazynu KUKBUK oraz organizacji turystycznych Szwajcarii i Zurychu (relacja z tego spotkania dostępna jest tutaj: KLIK KLIK).
W wytrawnej sałatce, którą przygotowałam inspirując się tymi fantastycznymi warsztatami, nie mogło zabraknąć szwajcarskiego sera, w tym przypadku Ementalera, który nie tylko jest jednym z moich ulubionych gatunków, ale też bez problemu możemy go dostać w naszych sklepach. Do tego ochoczo spożywane przez Szwajcarów ziemniaki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz marynowane cebulki, będące częstym dodatkiem do słynnego Raclette. Jako że kuchnia zuryska jest bardzo bogata i otwarta na wpływy innych kultur, to dodane do sałatki cebulki z własnej inicjatywy karmelizowałam na miodzie. Całą kompozycję połączyłam roszponką z wyśmienitym dressingiem z dodatkiem białego wina, a ukoronowaniem dania stała się bardzo oryginalna posypka, którą przygotowałam z kabanosów suszonych w piekarniku. Jeśli kiedyś udacie się z wizytą do Zurychu to koniecznie zaopatrzcie się w kiełbaski Stadtjäger, które polecam Wam dodać do tego dania. Nie zapomnijcie wówczas o miodzie Zurich-Honey i innych gatunkach szwajcarskich serów. Tymczasem jednak, zachęcam Was do skorzystania z rodzimy zamienników i jak najszybszego przygotowania ów sałatki. Będziecie zaskoczeni jej oryginalnym smakiem!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
138,9 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 30 g kabanosów
- 4 młode ziemniaczki
- 80 g sera żółtego Eementaler
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki cebulek marynowanych (1 łyżeczka miodu)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki białego wina
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 12-20 min. 5 min. 45 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie bledujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry.
- Kabanosy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (grzanie góra-dół) i suszymy je przez około 45 minut. Po przestygnięciu, ścieramy je tarce o małych oczkach.
- Cebulki odcedzamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię dodając jednocześnie miód. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cebulki nabiorą złotego koloru.
- Ser kroimy w małą kosteczkę.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, ziemniaki, ser żółty, pomidorki oraz cebulki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec dodajemy posypkę z kabanosów.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie chcecie dodawać do dressingu białego wina, uzupełnijcie sos o 1 łyżkę octu winnego.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 138,9 kcal | 6,7 g | 9,3 g | 8 g | 0,9 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 560 g | 777,6 kcal | 37,7 g | 52,3 g | 44,8 g | 5 g |
Brak komentarzy do "Z WIZYTĄ W ZURYCHU"