Oto przepis na sałatkę, która była bohaterką konkursu “Sałatka coś nie w sosie” (link do strony z konkursem).
Słodka, pieczona pietruszka połączona z soczystą gruszką, aromatycznym serem z niebieską pleśnią oraz orzechami brazylijskiemu. To niesamowicie smaczna kombinacja, której dopełnieniem jest wyśmienity sos orzechowy-pomarańczowy. Oryginalna, elegancka sałatka, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na uroczystą kolację. W tym miejscu chciałam jeszcze raz pogratulować Oli – zwyciężczyni konkursu, dzięki której sałatka zyskała wyśmienity dressing.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 2 dość duże korzenie pietruszki
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150-200 g sera z niebieska pleśnią
- 5 orzechów brazylijskich
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomarańcza
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
20 min. 20-25 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy sos. Filetujemy pomarańczę, starając się zachować możliwie dużą ilość soku. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego dressingu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki sosu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy sos. Konsystencję regulujcie sokiem z pomarańczy zgodnie z Waszymi preferencjami – sos powinien być jednak dość gęsty. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
- Obrane i umyte korzenie pietruszki kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm). Umieszczamy je w misce z odrobinę soli, wlewamy 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę syropu klonowego. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowaną pietruszkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy ją w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
- Orzechy brazylijskie wykładamy na blaszkę/do kokilki i pieczemy przez 15 minut również w temperaturze 190 stopni (pieczenie góra-dół). Ja upiekłam je jednocześnie z pietruszką. Po ostygnięciu siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy rukolę oraz naprzemiennie gruszkę, pietruszkę i ser z niebieską pleśnią oraz posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi. Całość polewamy sosem tuż przed podaniem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki użyłam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale będzie ona tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
- Sałatkę możecie dodatkowo udekorować tartą skórką pomarańczy.
1 Komentarz do "Z soSem Co zwyciężył!"
Agata 11 listopada 2016 (19:07)
Ostatnio nie zaglądałam i widzę, że pojawiło się wiele super sałatek. Zrobiłam tę, jest ekstra.