Bardzo pożywna, pełna kolorów i do tego pomysłowa sałatka wiosenna. Zaskakuje ona nie tylko ciekawym wyglądem ale też rewelacyjnym smakiem. Do jej przygotowania wykorzystałam salamitki pleśniowe z Sokołowa, którymi nadziałam makaronowe rurki. Ta aromatyczna przekąska doskonale uzupełniła kompozycję, w której znalazły się słodziutkie truskawki, orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz chrupiące orzeszki piniowe. Całość podana na rukoli skąpanej w bazyliowym dressingu zapewni Wam wyjątkowe doznania smakowe. Sałatka z pewnością zachwyci Waszych bliskich na kameralnej kolacji tudzież spotkaniu w większym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 opakowanie salamitek pleśniowych
- 1 garść suchego makaronu (odpowiadająca liczbie salamitek)
- 8 truskawek
- 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 9-11 min. 3 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku, a po przeschnięciu skrapiamy oliwą z oliwek.
- Salamitki wsuwamy w makaronowe rurki, a następnie przekrawamy ukośnie na pół.
- Pomidorki kroimy na połówki.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, truskawki i makaron z salamitkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy orzeszkami pinii.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam Salamitki Pleśniowe z SOKOŁOWA.
Summary
Recipe Name
Z grubej rurki
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "Z GRUBEJ RURKI"