WYSPA SKARBÓW

Bogactwo smaku i wartości odżywczych na jednym talerzu! Komosa ryżowa zwana skarbem Inków, szparagi będące nieocenionym źródłem witamin i minerałów, mango zaliczane do najzdrowszych owoców świata, pistacje wyróżniające się swoimi właściwościami na tle innych orzechów oraz dziko żyjący łosoś – jeden z najbogatszych naturalnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, sałatka smakuje fantastycznie! To prawdziwa wyspa skarbów!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z pistacji
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Liczba porcji 3-4 porcje Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 19 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Łączymy ze sobą składniki marynaty.
  3. Łososia wykładamy na brytfankę i nacieramy marynatą. Tak przygotowaną rybkę odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy brytfankę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy łososia (najlepiej rękoma) na mniejsze kawałki.
  4. Komosę ryżową dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
  5. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). W szerokim garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną cukru, następnie wrzucamy szparagi i gotujemy je ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli szparagi są długie dzielimy je na mniejsze kawałki.
  6. Mango obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki.
  7. Pistacje obieramy i kroimy na połówki.
  8. Czosnek ścieramy na tarce/przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z olejem i sokiem z cytryny.
  9. Komosę łączymy z dressingiem, a następnie wtykamy szparagi, wykładamy mango, układamy kawałki łososia. Całość posypujemy pistacjami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Olej z pistacji, możecie zastąpić innym ulubionym olejem lub oliwą z oliwek.

1 Komentarz do "WYSPA SKARBÓW"

  • comment-avatar
    Agatka 8 czerwca 2016 (21:26)

    No super ta sałatka! Nie miałam komosy, więc zrobiłam z czerwonym ryżem. I ze zwykłą oliwą, bo nie miałam takiego oleju – i tak jest pyszna. Kolejne Twoje sałatki czekają już na zrobienie.
    Bałam się piec łososia tak bez żadnego tłuszczu, ale wszystko się udało bez problemu.

    20160608_211917

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny