Bogactwo smaku i wartości odżywczych na jednym talerzu! Komosa ryżowa zwana skarbem Inków, szparagi będące nieocenionym źródłem witamin i minerałów, mango zaliczane do najzdrowszych owoców świata, pistacje wyróżniające się swoimi właściwościami na tle innych orzechów oraz dziko żyjący łosoś – jeden z najbogatszych naturalnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, sałatka smakuje fantastycznie! To prawdziwa wyspa skarbów!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 300 g filetu z dzikiego łososia
- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- 10-12 zielonych szparagów
- 1 nieduże mango
- 2 łyżki pistacji (po obraniu)
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z pistacji
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
3-4 porcje 35 min. 19 min. 20 min.
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Łączymy ze sobą składniki marynaty.
- Łososia wykładamy na brytfankę i nacieramy marynatą. Tak przygotowaną rybkę odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy brytfankę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy łososia (najlepiej rękoma) na mniejsze kawałki.
- Komosę ryżową dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
- Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). W szerokim garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną cukru, następnie wrzucamy szparagi i gotujemy je ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli szparagi są długie dzielimy je na mniejsze kawałki.
- Mango obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki.
- Pistacje obieramy i kroimy na połówki.
- Czosnek ścieramy na tarce/przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z olejem i sokiem z cytryny.
- Komosę łączymy z dressingiem, a następnie wtykamy szparagi, wykładamy mango, układamy kawałki łososia. Całość posypujemy pistacjami.
DODATKOWE UWAGI:
- Olej z pistacji, możecie zastąpić innym ulubionym olejem lub oliwą z oliwek.
1 Komentarz do "WYSPA SKARBÓW"
Agatka 8 czerwca 2016 (21:26)
No super ta sałatka! Nie miałam komosy, więc zrobiłam z czerwonym ryżem. I ze zwykłą oliwą, bo nie miałam takiego oleju – i tak jest pyszna. Kolejne Twoje sałatki czekają już na zrobienie.
Bałam się piec łososia tak bez żadnego tłuszczu, ale wszystko się udało bez problemu.