Oryginalna, bardzo pożywna, a przy tym niezwykle smaczna propozycja tj. sałatka wytrawna z owocami i kiełbaską. Do jej przygotowania wykorzystałam białe kiełbaski, którym ponacinałam końcówki i podsmażyłam na patelni, a do tego dodałam słodką gruszkę i borówki oraz słony ser feta. Całość połączyłam z rukolą skąpaną w czosnkowym winegrecie i w ten oto prosty sposób uzyskałam naprawdę bardzo interesującą w smaku sałatkę, która doskonale sprawdzi się na lunch tudzież kolację.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 5 białych cienkich kiełbasek (1 łyżka oleju rzepakowego)
- 3/4 szklanki borówek
- 1 nieduża gruszka (1 łyżka soku z cytryny)
- 120 g sera feta
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 3-5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Kiełbaski kroimy na mniejsze części około 2,5 cm długości, nacinamy na krzyż z obydwu stron (na głębokość około 5 mm), a następnie smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż końcówki wywiną się, a kiełbaski delikatnie zarumienią. Gotowe kiełbaski wykładamy na ręcznik papierowy.
- Gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę, a następnie polewamy sokiem z cytryny.
- Ser feta również kroimy w kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast borówek możecie użyć dowolne porzeczki, ale poza sezonem świetnie odnajdą się w tej sałace również filetowane pomarańcze.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam Kiełbaski Białe Maestro Henryk Kania – serdecznie polecam.
Brak komentarzy do "WYKRĘCONE KIEŁBASKI"