Przedstawiam Wam mega oryginalny, wypełniony smakowitymi podarkami wór świętego Mikołaja. Stworzyłam go z mixu ziarenek: kaszy gryczanej, pęczaku, soczewicy i czarnuszki, a wśród darów odnajdziecie roszponkę, paprykę, jabłko, pora, orzeszki włoskie oraz znakomite kapary OLE!. Całość zamknięta sznurem z sera wędzonego i dopełniona rewelacyjnym dressingiem z dodatkiem soku z mandarynki smakuje wyśmienicie. Wszystkie prezenty choć tak odmienne, świetnie się uzupełniają, tworząc niesamowicie harmonijne danie. Serdecznie polecam przygotować taki wór razem z Waszymi Maluchami, tworząc wspaniały klimat zbliżających się świąt.
Ja natomiast z okazji święta Mikołaja wraz z marką OLE! zapraszam Was do udziału w zabawie, która polega na oszacowaniu ile sztuk kaparów znalazło się w worze Mikołaja. Szczegóły konkursu znajdziecie tutaj – KLIK, KLIK, a na Wasze odpowiedzi czekam do 13 grudnia na FB. Serdecznie zapraszam do zabawy!
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 100 g mixu ziaren (kasza gryczana, pęczak, soczewica, czarnuszka)
- (?) kaparów w zalewie octowej OLE!
- 1 por (około 10 cm białej części)
- 1 jabłko (sok z cytryny)
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 garstka orzechów włoskich
- 2 warkoczyki wędzone
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- sok z 1 mandarynki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
20 mn.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Mix ziaren gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 min, odcedzamy i polewamy 1-2 łyżkami dressingu.
- Kapary wyjmujemy z zalewy i osuszamy na sitku.
- Pora kroimy na cieniutkie plasterki.
- Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Jabłko kroimy w kostkę lub paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Oczyszczoną paprykę kroimy w niedużą kostkę.
- Orzechy siekamy niezbyt drobno.
- Na desce układamy mix ziaren tworząc kształt wora z pustym środkiem. Wewnątrz wykładamy naprzemiennie pozostałą kaszę, roszponkę, jabłka, paprykę, pora, kapary oraz orzechy. Całość polewamy pozostałym dressingiem, a wór zamykamy wędzonymi warkoczykami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania wora możecie wykorzystać dowolną, ulubioną kaszę.
Brak komentarzy do "WÓR ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA"