WÓR ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

Przedstawiam Wam mega oryginalny, wypełniony smakowitymi podarkami wór świętego Mikołaja. Stworzyłam go z mixu ziarenek: kaszy gryczanej, pęczaku, soczewicy i czarnuszki, a wśród darów odnajdziecie roszponkę, paprykę, jabłko, pora, orzeszki włoskie oraz znakomite kapary OLE!. Całość zamknięta sznurem z sera wędzonego i dopełniona rewelacyjnym dressingiem z dodatkiem soku z mandarynki smakuje wyśmienicie. Wszystkie prezenty choć tak odmienne, świetnie się uzupełniają, tworząc niesamowicie harmonijne danie. Serdecznie polecam przygotować taki wór razem z Waszymi Maluchami, tworząc wspaniały klimat zbliżających się świąt.

Ja natomiast z okazji święta Mikołaja wraz z marką OLE! zapraszam Was do udziału w zabawie, która polega na oszacowaniu ile sztuk kaparów znalazło się w worze Mikołaja. Szczegóły konkursu znajdziecie tutaj – KLIK, KLIK, a na Wasze odpowiedzi czekam do 13 grudnia na FB. Serdecznie zapraszam do zabawy!

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 100 g mixu ziaren (kasza gryczana, pęczak, soczewica, czarnuszka)
  • (?) kaparów w zalewie octowej OLE!
  • 1 por (około 10 cm białej części)
  • 1 jabłko (sok z cytryny)
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 garstka orzechów włoskich
  • 2 warkoczyki wędzone

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 cm papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 20 mn. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Mix ziaren gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 min, odcedzamy i polewamy 1-2 łyżkami dressingu.
  3. Kapary wyjmujemy z zalewy i osuszamy na sitku.
  4. Pora kroimy na cieniutkie plasterki.
  5. Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Jabłko kroimy w kostkę lub paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Oczyszczoną paprykę kroimy w niedużą kostkę.
  8. Orzechy siekamy niezbyt drobno.
  9. Na desce układamy mix ziaren tworząc kształt wora z pustym środkiem. Wewnątrz wykładamy naprzemiennie pozostałą kaszę, roszponkę, jabłka, paprykę, pora, kapary oraz orzechy. Całość polewamy pozostałym dressingiem, a wór zamykamy wędzonymi warkoczykami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania wora możecie wykorzystać dowolną, ulubioną kaszę.

Brak komentarzy do "WÓR ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny