Farfalle, bazyliowy dressing, rukola, prosciutto oraz suszone na słońcu pomidory to uwielbiane przeze mnie specjały kuchni włoskiej. Największą słabość mam jednak do suszonych pomidorów, które bardzo często goszczą w moich sałatkach. Chętnie po nie sięgam przez cały rok, zestawiając je z sezonowymi warzywami i owocami. Na sklepowych półkach mamy ich teraz bardzo duży wybór, natomiast do jednych z moich ulubionych należą pomidory marki PONTI. Wyróżniają się one fantastycznym, lekko dymnym aromatem. Co więcej mają piękny, intensywny kolor, są jędrne i po prostu przepyszne! Szczerze Wam je polecam.
Tym razem połączyłam je z morelami i szparagami, które w lato również są bardzo popularne w smakowitej Italii. To nieoczywiste posunięcie okazało się strzałem w dziesiątkę. Sałatka jest niesamowicie harmonijnym daniem, gdzie wszystkie składniki doskonale się uzupełniają. Będzie idealnym pożywnym obiadem tudzież kolacją w letnie ciepłe dni. Polecam również wypełnić nią Wasze lunchboxy – wówczas możecie pominąć rukolę lub zabrać ją w osobnym pudełeczki i dodać przed samym spożyciem.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 2/3 szklanki suchego makaronu (kokardki)
- 5 plasterków szynki dojrzewającej
- 6 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym PONTI
- 6 zielonych szparagów (olej słonecznikowy z suszonych pomidorów, pieprz kolorowy, sól)
- 2 morele (sok z cytryny)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 10-12 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku, a po przeschnięciu skrapiamy 1 łyżką dressingu.
- Od szparagów odcinamy główki, a łodygi pozbawione zdrewniałych końcówek) kroimy na kawałki około 0,5-1 cm długości. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi (wraz z główkami), lekko solimy, pieprzymy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Morele przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, makaron, morele, suszone pomidory, szparagi oraz porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Na koniec całość skrapiamy pozostałym dressingiem.
Brak komentarzy do "WŁOSKIE KLIMATY"