WŁOSKIE KLIMATY

Farfalle, bazyliowy dressing, rukola, prosciutto oraz suszone na słońcu pomidory to uwielbiane przeze mnie specjały kuchni włoskiej. Największą słabość mam jednak do suszonych pomidorów, które bardzo często goszczą w moich sałatkach. Chętnie po nie sięgam przez cały rok, zestawiając je z sezonowymi warzywami i owocami. Na sklepowych półkach mamy ich teraz bardzo duży wybór, natomiast do jednych z moich ulubionych należą pomidory marki PONTI. Wyróżniają się one fantastycznym, lekko dymnym aromatem. Co więcej mają piękny, intensywny kolor, są jędrne i po prostu przepyszne! Szczerze Wam je polecam.

Tym razem połączyłam je z morelami i szparagami, które w lato również są bardzo popularne w smakowitej Italii. To nieoczywiste posunięcie okazało się strzałem w dziesiątkę. Sałatka jest niesamowicie harmonijnym daniem, gdzie wszystkie składniki doskonale się uzupełniają. Będzie idealnym pożywnym obiadem tudzież kolacją w letnie ciepłe dni. Polecam również wypełnić nią Wasze lunchboxy – wówczas możecie pominąć rukolę lub zabrać ją w osobnym pudełeczki i dodać przed samym spożyciem.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść rukoli
  • 2/3 szklanki suchego makaronu (kokardki)
  • 5 plasterków szynki dojrzewającej
  • 6 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym PONTI
  • 6 zielonych szparagów (olej słonecznikowy z suszonych pomidorów, pieprz kolorowy, sól)
  • 2 morele (sok z cytryny)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 10-12 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku, a po przeschnięciu skrapiamy 1 łyżką dressingu.
  3. Od szparagów odcinamy główki, a łodygi pozbawione zdrewniałych końcówek) kroimy na kawałki około 0,5-1 cm długości. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi (wraz z główkami), lekko solimy, pieprzymy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Morele przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, makaron, morele, suszone pomidory, szparagi oraz porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Na koniec całość skrapiamy pozostałym dressingiem.

Brak komentarzy do "WŁOSKIE KLIMATY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny