Z pewnością nie jest to skrajnie drobiazgowe odtworzenie włoskiego specjału, ale jeśli wielbicie pizzę i jednocześnie macie chęć na jakąś odmianę to ta propozycja jest właśnie dla Was. Moja sałatka podana na cieście upieczonym z pomidorowym pesto to kwintesencja słonecznej Italii. Mamy tu rukolę z roszponką, pomidorki, mozzarellę, szynkę dojrzewającą i orzeszki piniowe, całość skropiona ziołową oliwą z oliwek smakuje fantastycznie. Serdecznie polecam na obiad tudzież kolację, zarówno na uroczyste spotkanie jak i codzienny posiłek, który uczyni zwykłe po południe wyjątkowym.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 280 g mąki pszennej do pizzy
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 8 suszonych pomidorów
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 łyżki rozmarynu suszonego
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 80 g włoskiej szynki dojrzewającej
- 125 g mini mozzarelli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2/3 szklanki czarnych oliwek
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 5-6 łyżek ziołowej oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
35 min. 3-5 min. 12-15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy pesto. Suszone pomidory skrapiamy wodą i pozostawiamy na około 15 minut aż zmiękną. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
- Drożdże rozkruszamy, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Przykrywamy i odstawić na około 15 minut, aż rozczyn spieni się. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Całość mieszamy łyżką, a następnie przez około 15 minut wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy, po czym podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, dzielimy na placki pożądanej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrywamy pesto, posypujemy rozmarynem i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), aż boki ciasta ładnie się zarumienią).
- Mozzarellę odcedzamy i wysuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
- Szynkę rwiemy/dzielimy na mniejsze kawałki.
- Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Na przestudzone spody wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy oliwą oraz solimy i pieprzymy do smaku.
Brak komentarzy do "WŁOSKI STRAJK"