WŁOSKI STRAJK

Z pewnością nie jest to skrajnie drobiazgowe odtworzenie włoskiego specjału, ale jeśli wielbicie pizzę i jednocześnie macie chęć na jakąś odmianę to ta propozycja jest właśnie dla Was. Moja sałatka podana na cieście upieczonym z pomidorowym pesto to kwintesencja słonecznej Italii. Mamy tu rukolę z roszponką, pomidorki, mozzarellę, szynkę dojrzewającą i orzeszki piniowe, całość skropiona ziołową oliwą z oliwek smakuje fantastycznie. Serdecznie polecam na obiad tudzież kolację, zarówno na uroczyste spotkanie jak i codzienny posiłek, który uczyni zwykłe po południe wyjątkowym.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegetariańska Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 g mąki pszennej do pizzy
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 8 suszonych pomidorów
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 łyżki rozmarynu suszonego
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 80 g włoskiej szynki dojrzewającej
  • 125 g mini mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2/3 szklanki czarnych oliwek
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 5-6 łyżek ziołowej oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga smażenia 3-5 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
  2. Przygotowujemy pesto. Suszone pomidory skrapiamy wodą i pozostawiamy na około 15 minut aż zmiękną. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  3. Drożdże rozkruszamy, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Przykrywamy i odstawić na około 15 minut, aż rozczyn spieni się. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Całość mieszamy łyżką, a następnie przez około 15 minut wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, po czym podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, dzielimy na placki pożądanej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrywamy pesto, posypujemy rozmarynem i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), aż boki ciasta ładnie się zarumienią).
  5. Mozzarellę odcedzamy i wysuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Szynkę rwiemy/dzielimy na mniejsze kawałki.
  7. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
  8. Na przestudzone spody wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy oliwą oraz solimy i pieprzymy do smaku.

Brak komentarzy do "WŁOSKI STRAJK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny