WŁOSKA STRONA LATA

Inspirowana uwielbianą przeze mnie kuchnią włoską sałatka, którą zdecydowanie warto podzielić się z najbliższymi, żeby wspólnie celebrować te smakowite, cudowne chwile spędzone razem. Jej podstawą jest makaron z aromatycznym pesto z suszonych pomidorów, orzeszków piniowych, czosnku oraz świeżych ziół. Ponadto orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz zapewniające letni klimat i dodające słodyczy grillowane brzoskwinie.

W tej rewelacyjnej uczcie nie mogło zabraknąć wielbionej przez Włochów mozzarelli. Ja sięgnęłam po wyśmienite mini kulki Galbani. Ser ten jest zdecydowanie godny polecenia – zachwyca delikatnym, mlecznym smakiem i jest naturalnym, bogatym źródłem wapnia i fosoforu, wolnym od jakichkolwiek konserwantów. Wykorzystałam go na dwa sposoby: do nadziania oliwek, które dodatkowo podpiekłam z dodatkiem oliwy z oliwek w piekarniku, ale przede wszystkim dopełniłam nimi całą kompozycję, nadając jej świeżości i kremowego smaku. Do tego jeszcze rukola, kwiaty bazylii i już możemy się rozkoszować smakami i aromatami słonecznej Italii. Serdecznie polecam przygotować ją na obiad, tudzież kolację w gronie najbliższych przyjaciół w te piękne, letnie dni.

Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
157,2 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA POMIDOROWE PESTO:

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 8-10 min. Wymaga smażenia 2-4 min. Wymaga pieczenia 8-10 min.  Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  3. Oliwki odcedzamy i pozostawiamy do obeschnięcia.
  4. Kulki mini mozzarelli odsączamy i suszymy dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. 2-3 dobrze schłodzone kulki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałeczki, którymi wypełniamy oliwki. Nadziane oliwki skrapiamy oliwą z oliwek i ustawiamy pionowo w kokilce (otworem z serem do góry, wypełniając całe naczynie). Oliwki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 8-10 minut.
  6. Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
  7. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  8. Makaron łączymy z pesto, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą skropioną oliwą z oliwek, pomidorkami, brzoskwiniami, jeszcze ciepłymi oliwkami oraz pozostałymi kulkami mozzarelli. Całość posypujemy kwiatuszkami bazylii.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g157,2 kcal5,3 g11,0 g10,5 g1,9 g
Cała sałatka (4 porcje)820 g1 288,8 kcal43,7 g90,3 g85,9 g15,3 g
ALERGENY: gluten, jaja (makaron), mleko i pochodne, orzechy


Summary
recipe image
Recipe Name
Włoska strona lata
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "WŁOSKA STRONA LATA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny