Inspirowana uwielbianą przeze mnie kuchnią włoską sałatka, którą zdecydowanie warto podzielić się z najbliższymi, żeby wspólnie celebrować te smakowite, cudowne chwile spędzone razem. Jej podstawą jest makaron z aromatycznym pesto z suszonych pomidorów, orzeszków piniowych, czosnku oraz świeżych ziół. Ponadto orzeźwiające pomidorki koktajlowe oraz zapewniające letni klimat i dodające słodyczy grillowane brzoskwinie.
W tej rewelacyjnej uczcie nie mogło zabraknąć wielbionej przez Włochów mozzarelli. Ja sięgnęłam po wyśmienite mini kulki Galbani. Ser ten jest zdecydowanie godny polecenia – zachwyca delikatnym, mlecznym smakiem i jest naturalnym, bogatym źródłem wapnia i fosoforu, wolnym od jakichkolwiek konserwantów. Wykorzystałam go na dwa sposoby: do nadziania oliwek, które dodatkowo podpiekłam z dodatkiem oliwy z oliwek w piekarniku, ale przede wszystkim dopełniłam nimi całą kompozycję, nadając jej świeżości i kremowego smaku. Do tego jeszcze rukola, kwiaty bazylii i już możemy się rozkoszować smakami i aromatami słonecznej Italii. Serdecznie polecam przygotować ją na obiad, tudzież kolację w gronie najbliższych przyjaciół w te piękne, letnie dni.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
157,2 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli (oliwa z oliwek)
- 2/3 szklanki suchego makaronu (sól)
- 1 opakowanie Mozzarelli Mini Galbani
- 10-12 dużych zielonych oliwek drylowanych (oliwa z oliwek)
- 1 brzoskwinia
- 250 g pomidorów koktajlowych
- Kwiatuszki bazylii do dekoracji
SKŁADNIKI NA POMIDOROWE PESTO:
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść listków bazylii, tymianku i oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 8-10 min. 2-4 min. 8-10 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
- Oliwki odcedzamy i pozostawiamy do obeschnięcia.
- Kulki mini mozzarelli odsączamy i suszymy dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego.
- 2-3 dobrze schłodzone kulki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałeczki, którymi wypełniamy oliwki. Nadziane oliwki skrapiamy oliwą z oliwek i ustawiamy pionowo w kokilce (otworem z serem do góry, wypełniając całe naczynie). Oliwki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 8-10 minut.
- Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Makaron łączymy z pesto, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą skropioną oliwą z oliwek, pomidorkami, brzoskwiniami, jeszcze ciepłymi oliwkami oraz pozostałymi kulkami mozzarelli. Całość posypujemy kwiatuszkami bazylii.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 157,2 kcal | 5,3 g | 11,0 g | 10,5 g | 1,9 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 820 g | 1 288,8 kcal | 43,7 g | 90,3 g | 85,9 g | 15,3 g |
Brak komentarzy do "WŁOSKA STRONA LATA"