Trudno mi się nie zgodzić z poglądem, że podstawą naszej codziennej diety powinny być rodzime i jednocześnie sezonowe warzywa i owoce. Takie produkty mają najwięcej substancji odżywczych oraz witamin i są po prostu najsmaczniejsze. Niemniej jednak jest bardzo wiele wartościowych warzyw i owoców, których z uwagi na strefę klimatyczną bardzo trudno wyhodować w Polsce i choć musiały przebyć daleką drogę aby znaleźć się na naszym stole, to wciąż warto po nie sięgać. Dlatego też rekomenduję Wam pełną kolorów, niebanalną, pożywną i oczywiście smakowitą sałatkę na każdą okazję. Mamy tu zawierające mnóstwo witamin kiwi oraz mango, pistacje uznawane za najzdrowsze orzechy świata, bataty bogate w wiele substancji odżywczych, mozzarellę – źródło wapnia, witaminy B12 i selenu oraz przepyszny dressing pełen wartościowych składników.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 125 g mini mozzarelli
- 1 batat (około 300 g)
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka oleju
- 1 kiwi
- 1 mango
- 2 łyżki obranych pistacji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pistacji
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 ząbek czosnku
- 1 garstka listków świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
20 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a listki oregano drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż wszystkie składniki połączą się.
- Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm). Umieszczamy je w misce, dosypujemy paprykę, odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Mango kroimy w kostkę, a kiwi w półplasterki.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Obrane pistacje siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- W misce układamy naprzemiennie rukolę, bataty, kiwi i mango, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem. Następnie wykładamy gruszki, ser, orzechy i posypujemy rodzynkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie oleju z pistacji wykorzystajcie inny ulubiony olej, doskonale będą się komponować oleje z orzechów, ale sałatka również będzie bardzo smaczna jeśli wykorzystacie oliwę z oliwek albo olej rzepakowy.
- Zamiast ostrej papryki, bataty możecie doprawić słodką papryką lub ziołami prowansalskimi.
1 Komentarz do "WITAMINY Z IMPORTU"
Mirek 11 listopada 2016 (19:02)
Jestem chyba jednym z nielicznych facetów (a może jedynym), który zagląda na tę stronę. Postanowiłem zrobić tę sałatkę i wyszła świetnie.