Sałatka podana w nietypowej formie, gdyż wszystkie jej składniki znalazły się na drewnianych patyczkach. To pomysł na posiłek dla najmłodszych, którzy jestem przekonana, że z radością odnajdą te smakowite, kolorowe kąski w swoich szkolnych lunch boxach. Do ich przygotowania wykorzystałam razowy makaron z zielonymi listkami sałat, parówki, paprykę, oliwki i fasolkę szparagową. Danie to jest bardzo smaczne, zaskakuje ciekawym wglądem, jest pożywne i bogate w wartości odżywcze. Serdecznie polecam skorzystać z tej inspiracji, zachęcając Wasze dzieciaki to wspólnego gotowania.
15 min. 16-20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki.
- Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości.
- Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm).
- Oliwki odcedzamy.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki.
- Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunch boxów.
DODATKOWE UWAGI:
- Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam parówki SOKOLIKI z Sokołowa.
Brak komentarzy do "WITAJ SZKOŁO!"