Prawdziwie wiosenna propozycja, która będzie fantastycznym pomysłem na lekki, acz sycący obiad. Z powodzeniem zastąpi, ciężkie, kaloryczne dania, które przygotowujemy zimową porą.
To bardzo ciekawa kompozycja, do której przygotowania wykorzystałam serek topiony. Tak! Ten produkt również doskonale spisuje się w sałatkach! Połączyłam go z kaszą gryczaną, dzięki czemu moje danie jest bardzo pożywne. Do tego słodkie mango oraz borówki, a także chrupiące pistacje i roszponka skąpana w charakternym dressingu z dodatkiem chili. Całość udekorowana bratkami, cieszy oko kolorowym, optymistycznym wyglądem, a przede wszystkim zachwyca rewelacyjnym smakiem.
SKŁADNIKI:
- 1/3 suchej szklanki kaszy gryczanej
- 2 garści roszponki
- 100 g serka topionego w kostce np. złoty ementaler
- 1/2 mango
- 1/2 szklanki borówek
- 2 łyżki obranych pistacji solonych
- 1 garść bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączmy z połową przygotowanego sosu.
- Mango kroimy w kostkę.
- Pistacje siekamy na mniejsze kawałki.
- Dobrze schłodzony ser topiony kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, na koniec całość skrapiamy pozostałym sosem oraz dekorujemy bratkami.
Brak komentarzy do "WIOSENNE ROZTOPY"