WIOSENNE ROZTOPY

Prawdziwie wiosenna propozycja, która będzie fantastycznym pomysłem na lekki, acz sycący obiad. Z powodzeniem zastąpi, ciężkie, kaloryczne dania, które przygotowujemy zimową porą.

To bardzo ciekawa kompozycja, do której przygotowania wykorzystałam serek topiony. Tak! Ten produkt również doskonale spisuje się w sałatkach! Połączyłam go z kaszą gryczaną, dzięki czemu moje danie jest bardzo pożywne. Do tego słodkie mango oraz borówki, a także chrupiące pistacje i roszponka skąpana w charakternym dressingu z dodatkiem chili. Całość udekorowana bratkami, cieszy oko kolorowym, optymistycznym wyglądem, a przede wszystkim zachwyca rewelacyjnym smakiem.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1/3 suchej szklanki kaszy gryczanej
  • 2 garści roszponki
  • 100 g serka topionego w kostce np. złoty ementaler
  • 1/2 mango
  • 1/2 szklanki borówek
  • 2 łyżki obranych pistacji solonych
  • 1 garść bratków

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 cm papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączmy z połową przygotowanego sosu.
  3. Mango kroimy w kostkę.
  4. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki.
  5. Dobrze schłodzony ser topiony kroimy w kostkę.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, na koniec całość skrapiamy pozostałym sosem oraz dekorujemy bratkami.

Brak komentarzy do "WIOSENNE ROZTOPY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny