WIOSENNE AROMATY

Pachnąca wiosną, pełna kolorów sałatka, która będzie doskonałym pomysłem na pożywny, bogaty w witaminy i wartości odżywcze obiad. Do jej przygotowania wykorzystałam dwie znakomite przyprawy KNORR: Suszone Pomidory z Czosnkiem oraz Czosnek z Ziołami Prowansalskimi. Kurczak podsmażony w pomidorowej przyprawie już sam w sobie smakował obłędnie, a dodany do sałatki nadał jej nietuzinkowego charakteru. Zestawiłam go z lekko kwaśnym rabarbarem, słodkim mango, orzeźwiającymi pomidorkami oraz komosą i listkami roszponki skąpanymi w fantastycznym ziołowym dressingu. Fenomenalny smak sosu jest zasługą przyprawy czosnkowej z ziołami prowansalskimi, który to bezbłędnie połączył wszystkie składniki sałatki.

Danie to jest proste w przygotowaniu, a jego wykonanie nie zabiera bardzo dużo czasu. Otrzymujemy natomiast przepyszny aromatyczny obiad, który z całą pewnością wprowadzi Was w błogi, słoneczny nastrój.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem Knorr
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mango
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łodyga  rabarbaru (1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka przyprawy Czosnek z Ziołami Prowansalskimi Knorr
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga smażenia 7 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę pomidory z czosnkiem i bazylią i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki.
  3. Obcinamy końcówki od umytego rabarbaru i kroimy na plasterki grubości około 3-4 mm. Olej łączymy z cukrem i tak przygotowaną pastę mieszamy z plasterkami rabarbaru. Odstawiamy je na minimum 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Mango kroimy w kostkę lub słupki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a cebulę w piórka.
  5. Wszystkie składniki dressingu (olej, przyprawę czosnek z ziołami prowansalskimi Knorr, miód oraz ocet i sól) blendujemy.
  6. W szerokiej misce łączymy kaszę z połową przygotowanego dressingu, kurczakiem, mango i cebulą. Na talerze wykładamy naprzemiennie wymieszane składniki oraz roszponkę i pomidorki. Całość polewamy pozostałym sosem.

Brak komentarzy do "WIOSENNE AROMATY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny