Efektowna, pełna kolorów i smaków, a przy tym bardzo pożywna sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i w codziennych okolicznościach. Choć na jej przygotowanie potrzeba poświęcić dłuższą chwilkę, to szczerze zachęcam Was do jej wykonania, gdyż smakuje po prostu rewelacyjnie. Jej niezwykle istotnym składnikiem jest olej rzepakowy, który wykorzystuję do skropienia mixu sałat, usmażenia kotlecików rybnych, upieczenia marchewki, a także przygotowania domowego majonezu. Tłuszcz ten jest niesamowicie uniwersalny, a przy tym zawiera mnóstwo substancji odżywczych
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 3 garści mixu sałat (roszponka, endywia, rzymska)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 duża marchewka
- olej rzepakowy, 1 płaska łyżeczka syropu klonowego, sól
SKŁADNIKI NA KOTLECIKI RYBNE:
- 250 g mrożonych filetów z dorsza
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 4 suszone pomidory
- kilka łodyżek szczypioru
- 1 jajko, 1 czubata łyżka bułki tartej, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, olej rzepakowy
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 200 ml oleju rzepakowego
- sól himalajska
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
35 min. 6-9 min. 8-10 min. 15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy majonez. Do wąskiego, wysokiego naczynia wrzucamy żółtko, musztardę, ocet i syrop klonowy. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników, a następnie cieniutkim strumieniem wlewamy powoli olej rzepakowy. Cały czas ubijamy masę na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gęsty puszysty majonez.
- 2 kopiaste łyżki przygotowanego majonezu łączymy z 1 łyżką jogurtu naturalnego oraz startym na tarce czosnkiem. Sos przekładamy do małej miseczki i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
- Dorsza rozmrażamy (w zimnej, bieżącej wodzie lub w temperaturze pokojowej), dokładnie suszymy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na koniec mielenia do maszynki wrzucamy również suszone pomidory. Do uzyskanej masy dokładamy parmezan, bułkę tartą, wbijamy jajko oraz doprawiamy płaską łyżeczką soli, sporą ilością pieprzu oraz dorzucamy posiekany szczypior. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki o średnicy około 1,5 cm, a następnie obtaczamy je w mące. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy i smażymy kotleciki około 8 minut, aż osiągną z każdej strony złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Marchewkę kroimy w plasterki, łączymy z 1 łyżką oleju rzepakowego, syropem klonowym oraz solą, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 15 minut, aż marchewka zmięknie.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Na szeroki półmisek wykładamy mix sałat, skrapiamy go olejem rzepakowym, a następnie układamy naprzemiennie pomidorki, groszek, kukurydzę, plasterki pieczonej marchewki i kotleciki rybne. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed konsumpcją, bądź podajemy go osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Z podanej ilości składników przygotujecie około 22 kotleciki rybne.
4 komentarze do "WIELOZADANIOWY OLEJ RZEPAKOWY"
Magda 25 marca 2017 (17:58)
Zdjęcia zachęciły mnie do zrobienia, wyszła świetnie, dziękuję za pomysł.
Just a SALAD 25 marca 2017 (23:12)
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz!
Żona Wrona 21 marca 2017 (11:41)
A niech to, co za rewelacyjny pomysł. Też taką zrobię na Wielkanoc!
Just a SALAD 21 marca 2017 (11:42)
Serdecznie zachęcam!