WIELKIE ŚWIĘTOWANIE LATA

Ta sałatka, to prawdziwa letnia uczta! Połączyłam tu maliny, borówki, czarne porzeczki – czyli kwintesencję lata, kukurydzę z kolby – zdecydowanie najlepiej smakującą o tej porze roku, a do tego dodałam doskonale prezentujący się w tej kompozycji makaron Lubella Świdry oraz lekko słoną szynkę dogrzewającą i ser feta typu koziego. Całość uzupełniłam czosnkowym dressingiem, wzbogaciłam rukolą i wykończyłam chrupiącymi migdałami. Wierzcie mi, że w wyniku tego letniego szaleństwa uzyskałam niesamowite danie, w którym wszystkie składniki doskonale się uzupełniają, gwarantując absolutnie niesamowite doznania smakowe! Sałatka jest bogata w witaminy i substancje odżywcze, bardzo pożywna, a dzięki słodko-kwaśnym owocom daje wrażenie dość lekkiej i orzeźwiającej. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania tej sałatki nie tylko na przyjęcie w gronie przyjaciół, ale również w codziennych okolicznościach, świętując choćby sam fakt, że o tej porze roku możemy rozkoszować się takimi pysznościami!

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga smażenia 2 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 9 min).
  3. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  4. Migdały drobniutko siekamy, a następnie podprażamy przez około 2 min na suchej patelni cały czas mieszając.
  5. Porzeczki pozbawiamy szypułek.
  6. Makaron łączmy z połową przygotowanego dressingu, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą, owocami, kukurydzą, porwaną na mniejsze kawałki szynką, startym na tarce o małych oczkach serem oraz polewając w między czasie pozostałym dressingiem. Całość posypujemy posiekanymi migdałami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kozi ser możecie zastąpić tradycyjną fetą lub wytworzoną z mleka krowiego.
Wielkie świętowanie lata. Sałatka z makaronem, rukolą, porzeczkami, malinami, borówkami, kukurydzą, szynką serrano, kozią fetą i migdałami.
Wielkie świętowanie lata. Sałatka z makaronem, rukolą, porzeczkami, malinami, borówkami, kukurydzą, szynką serrano, kozią fetą i migdałami.
Wielkie świętowanie lata. Sałatka z makaronem, rukolą, porzeczkami, malinami, borówkami, kukurydzą, szynką serrano, kozią fetą i migdałami.
Wielkie świętowanie lata. Sałatka z makaronem, rukolą, porzeczkami, malinami, borówkami, kukurydzą, szynką serrano, kozią fetą i migdałami.
Wielkie świętowanie lata. Sałatka z makaronem, rukolą, porzeczkami, malinami, borówkami, kukurydzą, szynką serrano, kozią fetą i migdałami.

#lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata

Brak komentarzy do "WIELKIE ŚWIĘTOWANIE LATA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny