WIELKANOCNY KOSZYK | KONKURS

Jajeczka, kiełbaska, chrzan, pieczywo, sól… tych składników nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyczku. Do tego świątecznego “must have” dorzucam oczywiście zielone listki, tym razem roszponki, oraz fantastyczne marynowane kurki od Leśnych Skarbów. Tak powstała inspirowana święconką sałatka, którą serdecznie polecam przygotować jeszcze przed świętami, budując tym samym wielkanocną atmosferę.

Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywna. Wszystkie składniki doskonale się tu uzupełniają tworząc niesamowicie harmonijną kompozycję, w której świetną robotę robią marynowane grzybki, gdyż nadają sałatce szlachetnego smaku i ciekawego wyglądu.

Ja wybrałam kurki, ale idealnie sprawdzą się tu również inne LEŚNE SKARBY, na przykład maślaki czy podgrzybki.

Kurki stały się również głównym bohaterem WIELKANOCNEGO KONKURSU, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam! Zabawę rozgrywam na FB, a polega ona na oszacowaniu ile gramów kurek użyłam do przygotowania mojej sałatki. Do wygrania są aż 3 fantastyczne zestawy produktów LEŚNE SKARBY oraz rewelacyjne gadżety! Na Wasze odpowiedzi czekamy do 11 kwietnia, a udział w zabawie oznacza akceptację niniejszego REGULAMINU.

Wyniki konkursu

Pięknie dziękujemy za tak liczny udział w Wielkanocnym konkursie! Jeśli chodzi o prawidłową odpowiedź to zaskoczę Was, gdyż do wykonanie sałatki wykorzystałam jedynie 59 g marynowanych kurek. Sałatka nie jest wcale aż tak duża, a grzybki tak ciężkie, jak większość z Was szacowała. Nie mniej jednak jednemu z Was udało się odgadnąć prawidłową odpowiedź! Trzy osoby były bardzo blisko, gdyż wskazały 60 g. I tu niespodzianka! Zajączek Leśnych Skarbów obdaruje nagrodami wszystkie osoby, które były tak blisko.

Oto Zwycięzcy:
Celina Adamczak
Agnieszka Andrzejak
Beata Żuk
Jacek Kot

Wszystkich nagrodzonych proszę o kontakt w wiadomości prywatnej przez FB.

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki (2 łyżki ziołowej oliwy z oliwek, sól)
  • X g kurek marynowanych Leśne Skarby
  • 100 g kiełbasek wiejskich
  • 6 jajek przepiórczych
  • 3 łyżki pszennych grzanek
  • 1 kawałek papryki czerwonej

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 2 min. Wymaga smażenia 6 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majonez łączymy z chrzanem i doprawiamy solą.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy i kroimy na plasterki przy pomocy krajalnicy do jajek.
  3. Kiełbaski kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni z odrobinką oliwy, aż ładnie się zarumienią.
  4. Kurki wyjmujemy z zalewy.
  5. Z papryki wykrawamy kokardkę.
  6. Na półmisek wykładamy roszponkę tworząc kształt koszyczka, skrapiamy oliwą oraz solimy do smaku. Na listkach układamy naprzemiennie kurki, kiełbaski, jajeczka oraz grzanki, a na koniec polewamy białym sosem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sałatkę możecie zaserwować również na półmisku dodając większą ilość pokrojonej w kostkę papryki czerwonej.
  • W sałatce świetnie odnajdą się również inne LEŚNE SKARBY na przykład maślaki czy podgrzybki.

3 komentarze do "WIELKANOCNY KOSZYK | KONKURS"

  • comment-avatar
    Żaneta 10 kwietnia 2022 (09:22)

    200 g

    • comment-avatar
      Just a SALAD 11 kwietnia 2022 (10:53)

      Aby Twój strzał wziął udział w zabawie, proszę o jego umieszczenie na FB 🙂

  • comment-avatar
    Anna 7 kwietnia 2022 (15:13)

    Pychotka

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny