WIELKANOCNE ROMANESCO

Niesamowicie smaczna, pięknie prezentująca się i do tego szybka oraz prosta w wykonaniu sałatka, którą serdecznie polecam przygotować na Wielkanoc. Do jej przygotowania wykorzystałam, w mojej ocenie, wręcz cud natury, czyli kalafiora romanesco, który fenomenalnie odnalazł się w połączeniu ze znakomitym pasztetem pieczonym NATURRINO, jajeczkami przepiórczymi, marynowanymi patisonami i kiełkami pora. Zapewniam Was, że ta sałatka łącząca w sobie różnorodne smaki i tekstury, jest niesamowicie harmonijnym daniem, które dodatkowo cieszy okiem swoim niebanalnym wyglądem.

Bezglutenowa Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki (oliwa z oliwek)
  • 1 garść kiełków pora
  • 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Naturrino „Sokołów”
  • 1/3 kalafiora romanesco
  • 1 słoiczek patisonów konserwowych
  • 10 jajek przepiórczych
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 2 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majonez mieszamy z chrzanem, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  2. Jajeczka przygotowujemy na półtwardo. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy.
  3. Kalafiora obieramy i wykrawamy z niego różyczki.
  4. Patisony osuszamy i kroimy na ćwiartki lub w ósemki.
  5. Pasztet kroimy w kostkę.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wraz z białym sosem, skropioną oliwą roszponkę, kostki pasztetu, jajeczka, patisony i kalafiora. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypujemy kiełkami pora.

Brak komentarzy do "WIELKANOCNE ROMANESCO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny