Pachnące wiosennym twarożkiem, pełne witamin i wartości odżywczych ruloniki, które doskonale sprawdzą się na rodzinne, weekendowe śniadanie. Przekąska ta zachwyca swoim oryginalnym smakiem, który zapewniają zmiksowane listki rzodkiewki, połączone z chrupiącymi warzywami i dopełnione smakowitą szynką. Co więcej danie to, cieszy oko niecodziennym wyglądem. Serdecznie polecam również na uroczysty posiłek wielkanocny.
15 min. 12 riloników
PRZYGOTOWANIE:
- 1-2 rzodkiewki (do dekoracji) kroimy na półplasterki, a pozostałe przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na krótkie paseczki.
- Ogóreczki odcedzamy, wysuszamy i kroimy na cienkie plasterki.
- Listki rzodkiewki dokładnie myjemy, wysuszamy, a następnie blendujemy w malakserze, przy czym pozostawiamy około 24 listki do wykończenia dania. Ser feta rozgniatamy dokładnie widelcem wraz z serkiem śmietankowym, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy serowej dodajemy zblendowane listki rzodkiewki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajmy słupki rzodkiewki, większość przygotowanej papryki oraz ogórków i całość ponownie mieszamy.
- Plastry szynki wyjmujemy z opakowania i kolejno pokrywamy niezbyt grubą warstwą przygotowanej masy. Na środku układamy po 1-2 listku rzodkiewki, zawijamy ścisło w rulon i przekrawamy ostrym nożem na pół. Rulony ustawiamy pionowo na listku rzodkiewki lub innej ulubionej sałacie/szczypiorku, a na koniec dekorujemy pozostałymi kawałkami warzyw.
Brak komentarzy do "WIELKANOCE RULONIKI"