Biała kiełbasa to jeden z produktów, którego po prostu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Z pewnością każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na jej smakowite przygotowanie, ale być może będziecie mieli chęć skorzystać również z mojego pomysłu. Jak się domyślacie, nie jest to tradycyjna wielkanocna kompozycja, ale jestem przekonana, że świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Mamy tu czerwoną paprykę, żółte mango i pięknie zielone pistacje, które nie tylko doskonale łączą się z białą kiełbasą podsmażoną na paleni, ale także nadają sałatce bardzo optymistycznego, wiosennego wyglądu. Całość natomiast uwieńczyłam sosem przygotowanym na bazie lekko ostrej w smaku rzeżuchy, który dodaje temu daniu charakteru i jednocześnie wraz białą kiełbasą nawiązuje do świątecznej tradycji.
Serdecznie Was zachęcam nie tylko do zainspirowania się samym przepisem, ale także do wykorzystania Białej Kiełbasy Naturrino z Sokołowa. Osobiście jestem zachwycona nie tylko jej znakomitym, delikatnym smakiem, ale również rewelacyjnym, naturalnym składem – zawiera ona jedynie mięso, sól i doskonale dobrane przyprawy. To produkt najwyższej jakości, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też włożę ją również do wielkanocnego koszyczka, dodam do żurku i upiekę na świąteczny obiad.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
146,7 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści mix sałat
- 2 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino z Sokołowa
- 1 garść groszku cukrowego
- 1/2 owocu mango
- 1 nieduża papryka szpiczasta
- 1 garść pistacji (w łupinach)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)
- 3 garści rzeżuchy
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy majonez, rzeżuchę, sól i pieprz do smaku, a następnie blendujemy, aż uzyskamy zielony sos o jednolitej konsystencji.
- Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażmy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
- Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Po obraniu z mango wykrawamy kółeczka, które dzielimy na pół lub kroimy je w paseczki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Pistacje obieramy z łupin, a następnie siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat skropiony olejem rzepakowym, mango, paprykę, groszek cukrowy oraz plasterki kiełbasy. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pistacjami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać zwykłą paprykę, wówczas rekomenduję pokroić ją w paseczki.
- Groszek cukrowy możecie zastąpić zielonym groszkiem mrożonym.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 146,7 kcal | 6,4 g | 11,1 g | 6,1 g | 1,2 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 650 g | 953,8 kcal | 41,5 g | 71,9 g | 40 g | 7,9 g |
*Kiełbasa biała wieprzowa Naturrino Sokołów - możliwa obecność glutenu, soi, mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy
2 komentarze do "WIELKANOC Z NATURRINO"
Piegusek 28 marca 2018 (19:26)
Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie….zdolna bestia z Ciebie?
Just a SALAD 29 marca 2018 (14:14)
Ha ha! Bardzo dziękuję! 🙂