WEGAŃSKIE TACOSY

Wegańskie tacosy!? Tak! Oto rewelacyjna sałatka inspirowana specjałem kuchni meksykańskiej. Do jej przygotowania wykorzystałam znakomite wegańskie mięso mielone marki Z GRUNTU DOBRE. Podsmażone z dodatkiem pora i aromatycznych przypraw smakuje fantastycznie, a podane na tortilli wraz z pokrojonymi w kosteczkę pomidorami, czerwoną cebulą i brzoskwiniami, to absolutny hit. Jeszcze tylko jogurtowy sos z limonką i na Waszym stole pojawia się wirtuozerski posiłek, który szczególnie polecam przygotować na kameralną imprezę w gronie przyjaciół. To pełne kolorów, oryginalne, a ponadto pełne witamin i wartości odżywczych danie z pewnością zachwyci, nie tylko wyznawców kuchni roślinnej.

Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 6 tortilli (o średnicy około 12 cm)
  • 1 opakowanie Mięsa Mielonego Wegańskiego Z GRUNTU DOBRE
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 cienki por (biała część)
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszki
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 3 nieduże pomidory
  • 2 nieduże brzoskwinie
  • 1 duża czerwona cebula
  • sok z 1/3 limonki
  • 1 łyża oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • listki pietruszki ozdobnej

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 garstka listków pietruszki ozdobnej
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sok z 2/3 limonki
  • sól himalajska

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 12-15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączmy ze sobą wszystkie składniki sosu.
  2. Pora drobno siekamy, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwę. Mięso po wyjęciu z opakowania kroimy drobno nożem. Kiedy por się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy przez kilka minut, często mieszając, aż mięso ładnie zbrązowieje.
  3. Pomidory przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę i brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy delikatnie z pomidorami, sokiem z limonki, oliwą oraz szczyptą soli.
  4. Chili kroimy na cienkie plasterki.
  5. Tortille podpiekamy krótko z obydwu stron na suchej patelni, wykładamy na nie mięso, przygotowaną salsę oraz plasterki chili. Całość dekorujemy listkami pietruszki i podajemy z jogurtowym sosem.

Brak komentarzy do "WEGAŃSKIE TACOSY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny