WEGAŃSKI PORANEK

Warzywna, kolorowa sałatka podana na bułeczce pokrytej rewelacyjną pastą z bobu, to wyśmienity pomysł na pożywne śniadanie. Co więcej dzięki znakomitemu w smaku majonezowi Hellmann’s, daniem tym mogą delektować się również weganie. Do przygotowania pasty śmiało możecie wykorzystać mrożony bób, a jeśli lubicie zacząć dzień od wyrazistych smaków to koniecznie dodajcie do niej również mielone płatki chili. Jeśli natomiast jesteście wyznawcami słodkich poranków, to te niebanalne, pełne witamin sałatko-kanapki polecam również na kolację.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2 ulubione bułki np. fińska owsiana
  • 1 garść roszponki
  • 1 czubata łyżka majonezu wegańskiego Hellmann’s
  • 1 szklanka bobu świeżego lub mrożonego (przed obraniem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 małej żółtej papryki
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżka pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka listków oregano
  • 1 garstka listków bazylii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.
  4. Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.
  5. Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.

Brak komentarzy do "WEGAŃSKI PORANEK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny